0 kommentarer

Det du har om halsen af Chimamanda Ngozi Adichie

af d. 22. oktober 2010
Info
 
Sideantal

236

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-07988-3

Originaltitel

The Thing Around Your Neck

 

Problemet med noveller er ofte, at man ikke føler sig mæt, når man har afsluttet en fortælling. Man har fået et bid af et liv, men såvel forretten som desserten mangler for, at måltidet kan kaldes fuldendt.
Sådan er det i hvert fald med flere af novellerne i Adichies ‘Det du har om halsen’.

Det er gode historier, lad det være sagt med det samme. Hun har en fin fortælleevne, og man gribes af de skæbner, hun opruller.
Men alt for ofte ender man med at sidde tilbage med et ønske om at kende både forhistorien og det, der kommer efter novellens slutning.

Hvordan gik det for eksempel efterfølgende med den unge, velbjærgede kvinde, der sad fanget i et tomt butikslokale sammen med en fattig, muslimsk kvinde under voldsomme optøjer på et nigeriansk marked?
Hvilket liv fik nigerianske Chinaza, da hun giftede sig med Ofodile og rejste med ham fra Nigeria til Amerika kun for at opdage, at han allerede var gift med en amerikaner?
Hvordan lykkedes det en mor at leve videre efter, at hendes eneste barn var blevet dræbt af regeringsstyrker, fordi hendes mand var førende stemme i den kritiske, nigerianske opposition?

I mange af novellerne kredser Adichie om mennesker, der flakker mellem Nigeria og Amerika. Og om hvordan kulturerne påvirker hinanden, og hvordan man kan have svært ved at finde sig til rette i krydsfeltet mellem dem.
Novellerne er særdeles læseværdige, men man kunne ønske sig, at Adichie griber nogle af sine figurer og giver dem et helt liv i en roman. Det har de fortjent.
 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter