0 kommentarer

Den tomme trone af Bernard Cornwell

af d. 26. september 2015
Info
 
Sideantal

320

Udgivet

2015

ISBN

9788711457542

 

“Den tomme trone” er ottende bind i serien om Uthred af Bebbanburg.

Uthred lever i slutningen af 900-tallet i det der senere bliver kendt som England. Indtil videre er landet dog delt i flere mindre kongedømmer, samt et meget stort område der er under danske vikingers kontrol.

Mercias konge Æthelred dør, og landet står uden regent – hvilket det har gjort længe, da Æthelred ikke var rigtig konge, men alligevel. Uthred mener at Æthelreds hustru, Æthelflaed, bør overtage sin mands plads. Hun er en dygtig kriger, men som kvinde kan hun ikke overtage tronen. Som udgangspunkt i hvert fald. I kulissen står hendes bror, Kong Edward af nabolandet Wessex, og tripper for at blive konge over begge lande. Men så træder Uthred til, og så ved man aldrig hvad der sker.

Som altid når Bernard Cornwell sætter sig til skrivemaskinen, kommer der en fantastisk fortælling ud af det. Han holder sig så tæt på historiske facts som overhovedet muligt, og ændrer kun mindre væsentlige detaljer af hensyn til historiens “flow”. Uthred er ligeså irriterende som han plejer at være, men som altid, kan man ikke lade være med at holde af fjolset alligevel. I denne bog bliver hans søn, der også hedder Uthred, kørt i stilling til en vigtig rolle i kommende bind. Han ligner sin far på mange måder, men har vendt de gamle guder ryggen, og holder sig mod kristendommen – til stor irritation for hans far.

Handlingen og intrigerne i denne bog er så indviklede, at man skal holde tungen særdeles lige i munden for at følge med. Det vanskelliggøres i høj grad ved, at alle vigtige personer, stort set hedder det samme, og stort set umulige at skelne fra hinanden. Det kan ikke være anderledes, da Cornwell holder sig så tæt på historiske facts som han gør, og da de mennesker bogen handler om, faktisk havde disse enlydende navne – med undtagelse af Uthred og sønnen Uthred, der er fiktive personer. Men når man hele tiden skal holde styr på Æthelred, Æthelflaed, Æthelhelm og Æthelstan, bliver det hele lidt mudret. Bedst som man tror at have fattet hvem der gør hvad, viser det sig, at det så ikke lige var ham/hende alligevel, men en helt anden.

Endnu en spændende bog i serien, men også en af de mere “mudrede” af ovennævnte grunde.

Da Uthred endnu ikke har indtaget den fædrende borg i Northumbria, er der lagt op til endnu flere bind i serien – og de ventes med længsel.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter