0 kommentarer

Den sørgmodige buschauffør fra Alster af Håkan Nesser

af d. 5. oktober 2021
Info
 
Sideantal

328

Udgivet

2020

ISBN

978 87 7007 401 8

Originaltitel

Den sorgsne busschauffören från Alster - oversat af Agnete Dorph Stjernfelt

Udgave

1. udgave

 

Håkan Nesser er en tilstand, en stemning, et finurligt svinkeærinde i en stringent hverdag. Han er godt selskab, der gør dig lidt gladere og lidt klogere, uanset hvilken af hans bøger du har fat i.

Efter ti krimier med den skarpsindige kommissær van Veeteren fra Maardam har Nesser skrevet en række enkeltstående romaner og er med “Den sørgmodige buschauffør fra Alster” desuden nået til bind seks i serien om kriminalkommissærerne Gunnar Barbarotti og Eva Backmann fra Kymlinge.

Barbarotti, der trods sit italienskklingende efternavn er svensk som en tube Kalles Kaviar, har efterhånden nået en alder, hvor de filosofiske samtaler med gud og en god middag med den pragmatisk-jordnære Eva trækker mere end spænding og spektakulære mordmysterier.

At kalde “Den sørgmodige buschauffør…” for en krimi er derfor en sandhed med modifikationer. Man skal bestemt ikke læse Nesser og Barbarotti for det neglebidende plot eller de blodige detaljer; i den forstand er oplevelsen mere som hos eksempelvis Dorothy Sayers eller Agathe Christie. Man grubler, gætter og hygger betydeligt mere, end man gyser.

Den sørgmodige tidligere buschauffør Albin Runge forsvinder sporløst på en tur med færgen mellem Stockholm og Åbo. Ombord efterlader han sig sin smukke, ti år yngre hustru Karin, som muligvis ikke er så ked endda. Mord eller selvmord?

Nesser klipper frem og tilbage mellem hændelser i 2012-13 og 2018. Det viser sig, at Runges tristesse blandt andet skyldes, at han har været årsag til atten menneskers død i en hændelig busulykke. Siden har han modtaget en række stadigt mere perfide trusselsbreve fra en Nemesis, som måske, måske ikke er slægtning til et af ulykkesofrene.

Beviser er der få af, sagen står i stampe, lukkes ned, årene går. Og så involveres Eva Backmann i en lige så hændelig ulykke, og hun og Barbarotti beslutter at tage en lang orlov på Gotland. Skæbnen vil, at de her ser en person, som de absolut ikke havde forventet at se igen. Og så kan Barbarotti naturligvis ikke nære sig for at smugkigge i de gamle sagsakter.

Milde Moses, hvor man hygger sig. Håkan Nesser og Barbarotti er svære ikke at holde af. Hvem siger, at nære venner behøver at være fysiske personer?

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter