0 kommentarer

Hjemsted af Gerd Laugesen

af d. 29. januar 2012
Info
 
Sideantal

276

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7973-498-2

 

Hjemsted er en landsby uden for Skærbæk i det vestlige Sønderjylland. Et rart navn på en lokalitet. Det er tillige navnet på en gård, der er på tvangsauktion, og som forfatteren Gerd Laugesen forelsker sig i under sine rejser langs den danske vadehavskyst – og lidt af den tyske med.
»Hjemsted« er også titlen på Gerd Laugesens forunderlige reportagebog, der både kan kaldes litterær og journalistisk.

Fra Varde i nord til Nibøl i Sydslesvig er Gerd Laugesen rejst rundt med en notesblok og har talt med almindelige mennesker på helt almindelige steder, men ikke almindelige turiststeder. Da hun stiger af toget i Ribe og begynder at snuse rundt i marsklandet, går hun ikke ind i byens kendte domkirke, men falder i stedet for i snak med et par damer i genbrugsbutikken – en disciplin hun dyrker med en tilsyneladende lethed, måske slet ikke med så forfærdelig meget talent, men mere med en åbenhjertig interesse.
Denne gonzojournalistik i reportageform er en genre, som især forfatteren Morten Sabroe har dyrket. Andre journalister har brugt den som indgang til reportager fra verdens brændpunkter eller rejsebeskrivelser fra eksotiske steder med skæve vinkler helt uden for de journalistiske standard-kasser og gerne med ens egen person som aktør.

Gerd Laugesen er dog ikke taget til hip-stederne, men til – undskyld udtrykket – udkantsdanmark – der hvor der ikke sker en skid, som en københavner ville sige det.
Hun møder knipledamer i Tønder, den lokale bøsse fra Varde, en ung ripenser, der er kommet hjem for at tage til tandlæge, en dansk skoleleder på Sild, lederen af Nolde-museet i Seebüll, damefrisører, midaldrende kvinder, der holder gang i kulturen og litteraturen i den lille grænseby Aventoft – og mange, mange flere. Nogle gange lidt for mange mennesker til at komme i dybden med noget. Til min smag kunne hun sagtens have sænket tempoet lidt og have dvælet lidt mere ved de enkelte steder, før hun tog videre til det næste – eller ladet bogen fylde nogle flere sider.

Men bogen tager en udkant og noget dagligdags, vi overser eller ikke rigtig regner for noget, alvorligt. Og dette er sammen med et sikkert sprog bogens kvalitet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter