0 kommentarer

De venstrehåndedes forening af Håkan Nesser

af d. 12. maj 2019
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

462

Udgivet

2018

ISBN

978 87 7007 064 5

Originaltitel

DE VÄNSTREHÄNTAS FÖRENING - oversat af Jan Mølgaard og Agnete Dorph Stjernfelt

Udgave

1. udgave

 

Med ”De venstrehåndedes forening” er Skandinaviens hyggeligste og mest menneskelige krimiforfatter, den lune, tænksomme svensker Håkan Nesser, tilbage i absolut topform.

Nesser er i sit mest gavmilde hjørne. Ikke alene forkæler han os med små 500 sider, hvilket ikke er et ord for meget. Han giver også comeback til sin (i dobbelt forstand) gamle hovedperson, Van Veeteren, og lader ham oven i købet møde helten fra en nyere serie, kriminalkommissær Gunnar Barbarotti. Et trick, den fremragende krimisnedker Michael Connelly også har benyttet sig af – som en gave til trofaste fans af forfatterskabet.

Handlingen krydsklipper mellem tre perioder. I slutningen af 1960’erne danner en gruppe teenagere, tre halvkiksede drenge og et sæt kønne tvillingesøstre, ”De venstrehåndedes forening” og gør dermed en dyd ud af nødvendigheden. De hygger sig med øl, småkissemisseri i krogene og tidens musik fra stjålne LP’er – helt uskyldigt, indtil der kommer mere beregnende elementer ind i kliken. Og pludselig går det helt, helt galt.

I 1991 bliver hele gruppen indkaldt til genforeningsmiddag med mad, vin og overnatning på Mollys Pensionat. De kender ikke længere hinanden, men derfor kan det måske blive meget hyggeligt alligevel? Alle omkommer i en mordbrand.

I 2012 gør en skovvandrer et makabert fund, som tvinger politiet til at revurdere sagen fra dengang. Næsten samtidig begås et øksemord, som kan kædes til de venstrehåndedes hedengangne forening.

En modvillig Van Veeteren må på tilbage i manegen, flankeret af sin betydeligt mere sprudlende kone. En sorgfuld Barbarotti må også på banen, hånd i hånd med sin mere jordnære makker og måske kone-in-spe. Og i et tåget Maardam mødes alle sagens nulevende parter i et sidste opgør, hvor alt kan ske.

Håkan Nesser skal læses for sine sindrige plots snarere end hæsblæsende action med blodbade på hver anden side. Hovedpersonerne er voksne mennesker med plusser og minusser på kontoen,  underfundig humor og bid i replikken. Omgivelserne er regnfulde og ganske almindelige. Man flytter ind i Nessers trygge univers og føler sig straks hjemme.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter