0 kommentarer

Den onde lykke af Tove Ditlevsen

af d. 16. november 2013
Info
 
Sideantal

127

Udgivet

1963

ISBN

87-00-35982-3

Originaltitel

Den onde lykke (dansk)

 

Det moderne ægteskab tales der meget om. Vi får gode råd af brevkasseeksperter om det, vi kan læse tykke bøger om det, vi kan høre statistikker i nyhederne om det, vi kan debattere det offentligt osv. Med andre ord ved vi meget om ægteskabet indefra som det er i dag.

Men hvad ved vi om ægteskabet, som det var i midten af det tyvende århundrede? ‘En del’ ville være svaret, hvis man læser Tove Ditlevsens novellesamling “Den onde lykke”. Her bliver vi inviteret med ind i de små hjem, og får fortalt historier, der normalt kun eksisterer bag hjemmets fire vægge eller i en enkelt persons hoved. Miljøet er det Vesterbro’ske København, som vi kender så godt fra Ditlevs forfatterskab, og omegn. Novellerne omhandler, som antydet, ægteskabet som det er bag facaden, og som titlen afslører, beskrives det “lykkelige” ægteskab også som en ting, der gør ondt.

Noget af det, der gør Ditlevsen til en så fantastisk forfatter, er hendes evne til at beskrive det utrolig barske med en helt særlig ømhed. Vi møder fx denne ømhed i blikket, der udveksles mellem to kvinder i et hjem, som er ved at blive solgt alt for billigt af manden til den ene kvinde, fordi denne mand presses af manden til den anden kvinde. Kvinden, der er ved at tabe stort økonomisk, er ude af stand til at komme rigtigt til orde. Det samme gælder kvinden hvis mand er ved at udsætte et andet menneske for at stor sorg. Den store smerte blandet med den ømhed i blikke og tanker, som er gennemgående i bogen, er med til at gøre denne novellesamling til en rigtig fin læseoplevelse. Det er muligvis ikke Ditlevsens bedste bog, men den betyder ingenlunde at den ikke er værd at læse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter