0 kommentarer

Den komplette guide til galaksen af Douglas Adams

af d. 30. maj 2015
Info
 
Sideantal

972

Udgivet

2005

ISBN

87-11-29012-9

Originaltitel

The Ultimate Hitchhiker's Guide to the Galaxy

 

Denne moderne kultklassiker har lige så meget fokus som en karrusseltur i et spejlkabinet med en diskokugle på hovedet. Humoren og det absurde er drivkraften i Douglas Adams livsværk, og det er netop det underholdende groteske, han var elsket for, men det er der ikke nødvendigvis kommet en særlig god bog ud af.

Hovedpersonen Arthur Dent får et lift med et rumskib, samme dag som Jorden bliver sprængt i luften for at give plads til en intergalaktisk hyperrumvej. Det er startskuddet til en lang, besværlig og til tider morsom rejse gennem universet, hvor Arthur flakker omkring med sine venner. Det er sjovt, men ikke når pointerne bliver serveret på samme måde igen og igen. Klassiker eller ej, så er det rigtig dårlig skrevet.

Den nye danske oversættelse indeholder bøgerne “Blafferens galakseguide”, “Restauranten for enden af universet”, “Livet, universet og det hele”, “Farvel, og tak for alle fiskene”, “Unge Zaphod tager ingen chancer” og “Næsten ufarlig”. Foruden nogle lidt forvirrende oversættelser i forhold til tidligere udgaver, virker det som om, at forsøget på at samle alle Douglas Adams’ rablerier er slået fejl. De kan hverken læses samlet eller hver for sig – hvis der bare skal være en smule sammenhæng i galskaben.

Det mest interessante i “Den komplette guide til galaksen” er de forskellige interviews med skuespillerne i filmatiseringen, som denne udgivelse halser i kølvandet på, samt Douglas Adams’ ven Robbie Stamps beskrivelse af den lange proces fra bog til biograf.

Bedømmelse
Karakter