0 kommentarer

Den hemmelige tale af Tom Rob Smith

af d. 22. januar 2020
Info
 
Sideantal

463

Udgivet

2009

ISBN

978 87 11-43672-1

Originaltitel

The Secret Speech - oversat af Poul Bratbjerg Hansen

Udgave

1. udgave

 

Tom Rob Smith skriver nogle seriøst spændende og flot researchede thrillere fra de paranoide tider i Sovjetunionen under kammerat Stalin. Tempoet er højt, dødstallet frygtindgydende og detaljeringsgraden imponerende.

“Den hemmelige tale” lægger ud i 1949, hvor Stalins terror er på det højeste. Leo Demidov, agent i det frygtede, hemmelige politi, er med til at arrestere en modig præst og hans kone, som Leo er smålun på. Netop denne anholdelse, som blot er én ud af flere hundrede, skal Leo bitterligt komme til at fortryde.

I 1956 ønsker Stalins efterfølger Khrusjtjov at lette trykket en smule på den hårdtprøvede russiske befolkning. I en hemmelig tale gør han op med forgængerens hæmningsløse brug af tortur og mord, og den muntre mand ridser samtidig linjerne op for en mere tålelig tilværelse for den jævne borger.

Men intet går, som Khrusjtjov håber. Hans embedsværk foretrækker så langt fortiden med alle dens privilegier og paniske frygt. Omvendt griber en gruppe kriminelle lejligheden til at begå nogle hårrejsende mord på deres tidligere plageånder.

Leo, der nu er almindelig kriminalbetjent, indser, at han selv og hans lille familie svæver i overhængende fare. Og truslerne kommer ikke kun udefra, skal det vise sig.

“Den hemmelige tale” går nu over stok og sten. Vi er med på en sindsoprivende fangetransport per skib til Sibirien, vi tilbringer nogle dødsensfarlige og yderst smertefulde uger i en Gulag (koncentrationslejr), og vi er minsandten med i begivenhedernes centrum, da befolkningen i Budapest prøver at smide de røde zarer på porten.

(Ortodokse) kors i hytten, hvor er det spændende.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter