0 kommentarer

Søstrene fra Thy af Maria Helleberg

af d. 23. januar 2020
Info
 
Sideantal

430

Udgivet

2019

ISBN

978-87-638-5263-0

Originaltitel

Søstrene fra Thy

Udgave

1. udgave

 

Søstrene fra Thy er en selvstændig fortsættelse af Maria Hellebergs Kvinderne fra Thy. Vi følger nu de to søstre Gerda og Ruth.
Ruth er sluppet væk fra familien i Thy, og arbejder nu som husholderske i København. Gerda vil gerne flytte over til hende, men 2. verdenskrig banker pludselig på, og hun må blive hjemme hos moderen i Thisted. Gerda når dog at besøge sin søster i København et par gange før krigen rigtig starter, og får hurtigt smag for byen og de mange muligheder.

Måske er der lidt for mange muligheder. Gerda ser nemlig med fra sidelinjen, da søsteren Ruth pludselig møder en tysk SS officer på Strøget, som hun ikke kan glemme. Det bliver et farligt bekendskab på mange måder, som kommer til at forfølge Ruth i mange år.

Gerda må tage til takke med Thisted og en læreplads i den lokale boghandel, en tjans der dog ikke er så kedelig som den lyder. For hvad er det egentlig der foregår i baglokalet? Gerda for sin sag for, for udadtil at opføre sig som en almindelig jysk pige, mens hele hendes indre er i oprør over den tyske værnemagt, og hvordan hun kan hjælpe den danske modstandsbevægelse. Det lykkes hende at forelske sig både i en ung mand fra modstandsbevægelsen samt en tysk soldat fra det danske mindretal. Hvad er egentlig rigtigt og forkert? Og er hun overhovedet den rette til at rådgive sin søster Ruth i København, når hun nu pludselig også lever på kanten?

Vi møder også bogen igennem en af søstrenes brødre Thomas, der bor med sin kone i en forstad til København. Han er også sluppet væk fra Thy og er ved at bygge en forretning op i hovedstaden. Han må gang på gang komme søstrene til hjælp, og det er interessant at følge den dynamik der er mellem de tre søskende. Et par gange er det vist også søstrene, der kommer Thomas til hjælp, selvom han ikke selv vil indrømme det.

En spændende bog, hvor vi får et syn på besættelsen i Danmark fra 1940-45 fra kvindernes synspunkt. Man oplever hurtigt, at alt ikke er sort og hvidt. Fremtidsplaner blev virkelig sat på stand by dengang, hvor ingen vidste hvilken verden der ville dukke op, når krigen engang var forbi. De to søstre gør hvad de kan for at opretholde en normal hverdag, men må med tiden sande at intet er normalt mere. Det gælder derfor nu om at tage sin skæbne i egne hænder, og selv bane vej for sin egen lykke.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter