0 kommentarer

Mit liv undercover. Ung kvinde i CIA af Amaryllis Fox

af d. 27. juni 2020
Info
 
Sideantal

234

Udgivet

2020

ISBN

978 87 400 5106 3

Originaltitel

Life Undercover. Coming of Age in the CIA - oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Udgave

1. udgave

 

Titlen “Mit liv undercover. Ung kvinde i CIA” fortæller ret præcist, hvad dette autobiografiske lille værk handler om. Forlaget uddyber: “Førstehåndsberetning om livet som topagent i den mest hemmelige eliteenhed i CIA”.

Hvis du synes, dét lyder interessant, så ER “Mit liv undercover…” interessant. Amaryllis Fox inviterer os med indenfor i indercirklen hos den efterretningstjeneste, der nok har haft størst betydning i verden i de sidste 100 år.

Allerede fra barnsben er Fox en pige med ben i næsen og lyst til at gøre en forskel for andre mennesker. Som teenager lader hun sig indrullere i en gruppe, der hjælper Myanmars fængslede lederskikkelse Aung San Suu Kyi.

Hun møder den fascinerende kvinde personligt og får overdraget en film, hun skal smugle ud af landet. For at narre militærdiktaturet vil hun lægge filmen i en kuglepen, men Aung San Suu Kyi råder hende til i stedet at bruge det mest personlige gemmested, en kvinde råder over. Og heldigvis for det. Imponerende, at en 19-årig pige tør binde an med den slags.

Efter 11. september 2001 konstruerer Fox en logaritme, der med stor nøjagtighed kan forudse terroraktioner rundt omkring på kloden. Det vækker CIAs interesse, og Fox indser, at hun vil kunne påvirke verden i et bredere perspektiv, hvis hun lader sig rekruttere.

Så som kun 21-årig begynder hendes opstigning til toppen i det operationelle hierarki i CIA. Vi besøger blandt andet den kunstige by, Farmen, i Virginia, hvor CIA-agenter trænes under meget virkelighedsnære vilkår. Senere er vi med Amaryllis Fox i felten, hvor hun møder lyssky våbenhandlere og langskæggede islamister.

Det er fascinerende læsning, og Fox er heldigvis den type amerikaner, vi danskere godt kan lide. Hun er vildt kompetent og har samtidig hjertet på det rette sted. Hun vil hellere i dialog med og eventuelt omvende de muslimske modstandere end blot tilintetgøre dem, som mange af hendes skydegale kolleger foretrækker.

“Mit liv undercover…” er som sagt interessant og god at blive klog af, hvis man vil forstå, hvad der sker bag linjerne i verdens brændpunkter. Bogen er til gengæld ret summarisk i sine følelsesmæssige betragtninger og skrevet mere effektivt end egentlig medrivende.

“Mit liv undercocer…” er et anmeldereksemplar fra Hr. Ferdinand, der ikke har haft indflydelse på denne tekst.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter