0 kommentarer

Den første af Justin Cronin

af d. 29. maj 2011
Info
 
Sideantal

1019

Udgivet

2010

ISBN

978-87-11-31783-9

Originaltitel

The passage

Udgave

1.udgave

 

“Før hun blev Pigen fra det Ukendte – Hende, Der Kom Gående, Den Første, Sidste og Eneste, som levede i 1.000 år – var hun bare en lille pige i Iowa ved navn Amy Harper Bellafonte.”

Således starter historien om Amy, der er hovedpersonen i første del af en storslået trilogi. Da Amy bliver efterladt af sin mor på et kloster kun 6-7 år gammel, er der ingen der aner hvilken skæbne denne lille pige har i vente. Man har fundet ud af, at en virus fremkaldt af flagermus, kan helbrede alvorlige sygdomme og sikre evigt liv. Projekt Noa som det kaldes, opererer i det skjulte under FBI og hærens kommando. I længere tid har de lavet forsøg med fanger der har siddet på dødsgangen og ventet på deres endeligt. Men nu mener man at man er klar til at lave forsøget på et ungt menneske, og valget falder på Amy, som ingen jo alligevel vil savne…

Intet går som det skal og Amy slipper fra området, dog med store ar på krop og sjæl. De andre der er undergået den næsten samme behandling er også sluppet ud, men af sind minder de nu mest om vampyrer og der går ikke lang tid inden rædslen breder sig blandt befolkningen. Store områder evakueres mens dødstallet og antallet af smittede stiger.

Næsten 100 år senere følger man livet i en karantænezone, hvor man lever en temmelig primitiv tilværelse. Verden som vi kender den i dag er borte og meget er gået i glemmebogen. Fokus er på at bevare livet og skabe så sikre rammer som muligt. Lyset er en af deres vigtigste kilder til overlevelse, for uden lys er man færdig. Så er de såkaldte viraler på vagt og klar til at dræbe. Hvad kun få ved er at der kun er strøm til 1 max 2 år tilbage.

Da alt ser sortest ud, kommer en person som sendt fra himlen, en lille umælende pige, ved navn Amy…

Jeg har været meget i tvivl om hvad jeg egentlig syntes om bogen mens jeg læste den, da jeg synes der sker meget i den, som man lige skal forholde sig til. Etisk er der mange moralske dilemmaer og jeg har også været forarget mange gange. Handlingen springer meget, både blandt de mange personer og i tid, og jeg syntes indimellem at det tangerede til at blive forvirrende, så jeg måtte konkludere at den virkelig kræver ens fulde opmærksomhed, da man ellers hurtigt kan blive hægtet af.

Jeg er ikke i tvivl om at det er et mesterværk jeg lige har læst, da den er grundigt gennemtænkt og med flotte detaljer. Historien er planlagt til at foregå over flere århundreder og rummer en udryddelse af menneskene og verden som vi kender den, samt en oprejsning af nye samfund med skikke som virker fjernt fra vores samfund. At Justin Cronin i den grad kan skabe et helt nyt og troværdigt verdensbillede er fantastisk. Men mere fantastisk er, at jeg som ellers ikke er til vampyrromaner, læste samtlige 1020 sider og også har planer om at læse de efterfølgende to bind, da jeg simpelthen ikke kan lade være.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter