0 kommentarer

Druknehuset af Maria Helleberg

af d. 12. december 2008
Info
 
Sideantal

399

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-0896-5

 

At skelne de gode fra de slette er ikke den nemmeste opgave i Maria Hellebergs roman ‘Druknehuset’.
Romanen udspiller sig i København anno 1807. Englænderne truer med krig, og hos greven Ernst Schimmelmann, Danmarks finansminister, koster det en del bekymringer. Bedre bliver det ikke, at Schimmelmanns plantager i Vestindien ikke kaster det af sig, som de burde.
Fra de vestindiske øer ankommer hans plantagebestyrer Marcus Aurelius Kvist, der dog kun får et ganske kortvarigt ophold i hovedstaden. Han ender som et voldsomt maltrakteret lig, og skylden skydes på brødrene Brodersen – et par uslinge, der forsøger at overleve gennem lyssky forretninger. Men de er ikke ene om lumpenheden – dén involverer blandt flere andre også en af byens fineste fruer.

Romanen har et gevaldigt stort og farverigt persongalleri, og vi kommer med på visit både hos de laveste lave, der har svært ved at klare dagen og vejen, og hos de allerfornemmeste, der har råd til at lufte politisk korrekte holdninger. Således er Schimmelmann himself foregangsmand i afskaffelsen af slavehandlen, uagtet at hans egne vestindiske plantager kun kan drives ved hjælp af slaver. Det er et faktum, han elegant ser bort fra.

Maria Helleberg tegner i et højt tempo et fascinerede og spændende portræt af København, som det så ud for 200 år siden, og præsenterer de vilkår, der var for høj og lav – uhyggeligt, hvor stor forskel der var på de to befolkningsgrupper. Samtidig formår hun behændigt at trække et par paralleller til vor tid. Her er intet nyt under solen, kan man konstatere – politisk korrekthed, arrogance og grådighed har til alle tider eksisteret.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter