0 kommentarer

Den dag Nina Simone holdt op med at synge af Darina Al-Joundi

af d. 21. november 2015
Info
 
Sideantal

143

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07659-2

Originaltitel

Le jour oú Nina Simone a cessé de chanter

 

Darina al-Joundi fortæller om sin barndom og ungdom i Libanon under borgerkrigen. Hun har glubende appetit på livet og jager mod oplevelser, som bliver mere og mere ekstreme i takt med at krigen gør hende mere og mere følelsesløs.

“Efter bedstemors bryster blev jeg grebet af en lidenskab for drengenes nosser. Også dér var jeg fascineret af deres tekstur, disse folder som lignede stribet fløjl, denne ting der det ene øjeblik er blød og hænger som en rådden frugt, og som det næste bliver udspilet og glat som pimpsten” skriver hun i starten af bogen.

Hun bliver det rodløse produkt af sin fars besættelse af ultimativ frihed og de tilhørsforhold Libanon forsøger at tvinge ned over hende. Hun vokser således op uden religion (“Vi anede ikke, om vi var kristne eller muslimer. Når vi spurgte vore far, svarede han: – I er frie piger. Punktum.”) Darinas far nægter hende at gå med bh og drikker hende fuld på hendes 8års fødselsdag. Det er forbudt at forbyde, lærer han hende.

Bogen er på en gang voldsom og tragisk, men jeg manglede fra starten af en følelsesmæssig og refleksiv dimension i Darinas beretning. Der fortælles ekstremt nøgternt, på grænsen til det kedelige.

“Jeg havde aldrig kendt til skræk, i de værste øjeblikke under krigen grinede jeg under F16-flyene, jeg dansede, mens de værste massakrer fandt sted, jeg havde sex i bomberegnen” beretter hun hen mod slutningen.

Det nøgterne kan have en ufattelig effekt, hvis man som læser alligevel kan mærke smerten imellem sætningerne. Dette mærkede jeg desværre ikke. Jeg kan ikke lade være med at ønske, at hun selv havde skrevet denne bog i stedet for at få Mohamed Kacimi til det. Jeg var en del tid om at læse bogen på trods af dens luftige kun 143 sider.

Sidst i bogen vækkes min interesse dog lidt igen, hvor Darina fortæller om at hun trods sin fars forbud gifter sig og ender i et voldeligt ægteskab, skilles igen og erklæres sindssyg. Her begynder man at få indsigt i de refleksioner, hun har gjort sig om sine oplevelser, som jeg fra starten af savnede.

Jeg er glad for at have læst denne bog, men ville stadig ønske at den havde været anderledes.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter