0 kommentarer

De sidste timer af Minette Walters

af d. 23. september 2018
Info
 
Sideantal

555

Udgivet

2018

ISBN

9788771469301

Originaltitel

The last hours - Oversat af Lilian Kingo

 

Måske har Minette Walters skævet til Albert Camus’s “Pesten” da hun skrev “De sidste timer”. Hovedtrækket er i hvert fald det samme, nemlig en undersøgelse af hvad der sker med et samfund når det ufrivilligt isoleres. Men bortset fra det, kan man ikke sammenligne de to.

Året er 1348 – Den Sorte Død gør sit indtog i England. Ingen kender til sygdommen, ingen ved, hvordan den spredes, og hvor hurtigt den dræber. Kirken proklamerer, at sygdommen er Guds straf over mennesker, der lever syndige liv, men den usædvanligt veluddannede og selvstændige Lady Anne går imod kirken og forsøger at beskytte det lille samfund, Develish, på andre måder end ved bodsgerninger og bønner. Hun skaber sig fjender, deriblandt sin egen datter, men også venner blandt tyende og fæstebønder, og hendes beslutninger kommer til at kræve mod, udholdenhed og opfindsomhed.

Jeg holder meget af historiske romaner, og da denne blev anbefalet af forskellige læsere – og lød interessant, blev jeg nødt til at læse den. Det har jeg ikke fortrudt.

“De sidste timer” er en stor historie, og måske også lidt for stor. Der er hændelser der ligner hinanden der gentages flere gange, og derfor kunne være udeladt for at stramme fortællingen lidt op. Men når det så er sagt, er det en spændende bog. Dels er handlingen spændende, og dels får vi et fint indblik i lægekunsten – eller mangel på samme – i England for knap 700 år siden. De tanker folk gør sig om Den Sorte Død og om hvorfor og hvordan den smitter, er med vore dages viden himmelråbende naive, og man kan undre sig over at nogen i det hele taget overlevede pesten. En af bogens hovedpersoner, Lady Anne, der har en fortid i et kloster under en noget fremmelig nonnes vinger, redder størstedelen af befolkningen i Develish. Jeg skal ikke afsløre hvordan, men set gennem nutidens briller er det åbenlyst at det skal gøres sådan. For den tids mennesker var det nytænkning, ulogisk og lidt underligt.

Walters skriver godt. Hun tager sig god tid til at tegne sine karakterer op, og lader dem hele tiden udvikle sig i takt med at katastrofens omfang bliver større og tydeligere. Der er selvfølgelig nogle onde skurke imellem, det skal der jo være, men for størstedelens vedkommende, kunne jeg identificere mig med dem. Derfor hæver de sig fra bogens sider, og vandrer lige ind i hovedet på mig.

“De sidste timer” er første bind i en mini-serie om Lady Anne, Den Sorte Død og England i 1300-tallet. Næste bind, “The Turn of Midnight” er endnu ikke udgivet på dansk.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter