0 kommentarer

De hvide bjerge af John Christopher

af d. 6. oktober 2015
Info
 
Sideantal

175

Udgivet

1975

ISBN

87-16-01848-6

Originaltitel

The White Mountains

Udgave

1.

 

Jeg ved ikke helt nøjagtigt hvor min interesse for Science Fiction stammer fra. Måske gamle Jens Lyn tegneserier. Men den første bog jeg læste i genren var helt sikkert John Christophers ‘De hvide bjerge’, som er første del af en trilogi, og jeg har læst den mange gange siden jeg var en 12-13 år. Selvom jeg nu rent aldersmæssigt bør kalde mig voksen, så holder bøgerne stadig, på trods af at de er skrevet til netop 12-13 årige. Christopher skrev trilogien i 1967-68 og udgav en prequel i 1988.

Historien foregår 100 år ud i fremtidens Europa. Mennesker lever som i middelalderen, alt teknik er væk og storbyerne er forladt og erstattet af landsbysamfund. Kæmpe store trebenede robotter, Tripe­der, vandrer rundt og har magten. Når man fylder 14 bliver man ‘indviet’ af Tripederne og får en slags ‘nethjelm’ på hovedet, så de har kontrollen over én. Fortælleren er 13 årige Will, der i landsby­en bliver kontaktet af en omstrejfer, som viser sig at være en fri person med falsk hjelm. Han får overtalt Will til at løbe hjemmefra og finde frem til de hvide bjerge, hvor modstandsbevægelsen op­holder sig. Will stikker af sammen med sin fætter.

Det er en fremragende ungdomsbog. Ikke alene er den spændende og overraskende, men også sam­spillet mellem drengene virker troværdigt med deres indbyrdes jalousi og magtkampe. Som ung var jeg helt væk i beskrivelsen af den storby de kom til. Som voksen genkender man mange flere ting og steder, og man får stadig en fin oplevelse ud af at læse bogen. Will og hans fætter kommer ud for mange farer, og man får langsomt indblik i en verden, der herskes af Tripederne. Der kommer små hints hen af vejen angående Tripederne og deres opholdssted, men hvad de er og hvem der har sendt dem, finder man først ud af i de efterfølgende bøger, ‘Dødens by’ og ‘Ildhavet’.

20 år efter trilogien udgav Christopher ‘Da Tripoderne kom’, der fortæller historien om, hvordan de fik magten. Jeg har kun læst den én gang og husker den som lidt en skuffelse, der røber alt for me­get og på en måde ødelægger noget af læseoplevelsen af trilogien. Selvom den i dag bliver betragtet som nr. 1 i serien, så vil jeg anbefale at læse trilogien først, det har i hvert fald virket bedst for mig.

Jeg vil anbefale bogen til alle Sci Fi interesserede fra 13 år og opefter!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter