0 kommentarer

De forviste af Christina Baker Kline

af d. 27. februar 2022
Info
 
Sideantal

374

Udgivet

2022

ISBN

978 87 1206624 8

Originaltitel

The Exiles - oversat af Birgitte Brix

Udgave

1. udgave

 

I det herrens år 1840 er den fattige præstedatter Evangeline nødsaget til at tage stilling som guvernante hos den velhavende familie Whitstone i London. Hun forføres af den ældste søn Cecil, kommer i (u)lykkelige omstændigheder og forvises fra familien i vanære, oven i købet med falske beskyldninger for tyveri og vold.

Evangeline ryger bag tremmer i et modbydeligt fængsel, hvor kun de stærkeste overlever. Efter en rum tid modtager hun sin dom: Fjorten års forvisning til en straffekoloni på øen Van Diemen’s Land på den anden side af kloden.

Læsere, der ikke har hørt om Van Diemen’s Land, vil måske finde det interessant, at hovedstaden på øen hedder Hobart, og at øen senere skiftede navn til Tasmanien. Her blev en vis Mary Elizabeth Donaldson parentetisk bemærket født 132 år senere.

Evangeline og en lastfuld andre kvindelige straffefanger stuves sammen som kvæg på det tidligere slaveskib Medea, der sætter kurs mod det ukendte. Ombord befinder sig unge Hazel fra Glasgow, hvis dom lød på syv års deportation for tyveriet af en guldske. Evangeline lærer Hazel at læse, mens Hazel til gengæld kan lære både Evangeline og den gode skibslæge om brugen af lægende urter.

Ak, uheldigvis må kvinderne trækkes med den voldelige og liderlige sømand Buck, som ender med at blive et skæbnesvangert bekendtskab.

På frodige Van Diemen’s Land kommer den mindreårige aboriginer Mathinna ind i billedet. Hun er mod sin vilje blevet adopteret af guvernøren og hans træske, snobbede frue. Mathinna er velbegavet og lærer hurtigt både engelsk, fransk og dansetrin, men anses dog ikke som andet og mere end en dresseret abe.

De tre kvinder må så grueligt meget igennem, alene fordi de er født uden midler, har det forkerte køn og – for Mathinnas vedkommende – en underlødig hudfarve.

Christina Baker Kline, der fik et stort gennembrud med romanen ”Pigen uden navn”, sætter igen spot på et sort kapitel i den vestlige civilisations nyere historie. Kline skriver medrivende og udmaler troværdigt de forskellige lokaliteter – fængsler, skibe, den nye verden. ”De forviste” er absolut læseværdig, især for læsere, der ikke har noget mod en noget forudsigelig beretning med lidt endimensionelle karakterer.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter