0 kommentarer

De døde af Vidar Sundstøl

af d. 2. januar 2012
Info
 
Genre
Sideantal

173

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92523-11-2

Originaltitel

De døde (norsk)

 

Sidste år udkom Vidar Sundstøls “Drømmenes land”. Det var en velskrevet og interessant krimi med en meget spændende afslutning. Derfor var jeg rigtig glad, da fortsættelsen udkom, og “De døde” holder den høje standard, selvom den på nogle måder er meget anderledes end første bog.

Lance Hansen er betjent ved Lake Supirior. I første bog fandt han liget af en norsk turist, og i slutningen af bogen anholdt man også en morder. Men Lance er ikke sikker på, at man har anholdt den rigtige. Hans bror, Andy, var nemlig også i området, og Lance er næsten sikker på, at det var Andy, som slog turisten ihjel.

I “De døde” er de to brødre på jagt. Der er en tydelig anspændthed mellem dem, og selvom de til at starte med lader som om alt er fint, går der ikke længe, før nerverne begynder at spille Lance et puds. Jagten ændrer sig fra at være en jagt efter hjorte til en jagt på hinanden.

Sideløbende med historien om de to brødre fortæller Vidar Sundstøl om dengang deres norske forfader, Thormod, som 15-årig kom til Amerika. Efter en lang begivenhedsløs rejse mangler han kun det sidste stykke ved søen. Men her går tingene grueligt galt, da han møder indianeren Swamper Caribou.

“De døde” er ikke en typisk skandinavisk krimi. Den er mere lavmælt og fabulerende og med en fantastisk fornemmelse for naturen. Her er det, det psykologiske spil som er omdrejningspunktet, så hvis man mest er til hårdtslående action, skal man holde sig langt væk fra Sundstøls bøger.

Men er man derimod til anderledes intriger, flot sprog og nærmest drømmeagtige (ind i mellem mareridtsagtige) scenarier, så bliver det ikke meget bedre end “De døde”. En absolut læseværdig fortsættelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter