0 kommentarer

Pigen fra Auschwitz af Morten Vestergaard

af d. 31. januar 2016
Info
 
Sideantal

207

Udgivet

2012

ISBN

978-87-400-0822-7

Udgave

3. udgave, 2. oplag

 

Arlette er en fransk pige, der vokser op i et hjem og et miljø som slet ikke er præget af at være særlig jødisk. Det er ikke noget man som sådan praktiserer og hvis ikke det var fordi hendes families papirer langt tilbage viser det, ville man ikke have tænkt over det. Men hun ved det godt selv. Dog er hendes liv meget frit og meget enkelt. Hun elsker at læse og vil gerne studere. Og hun er skærmet for de fleste detaljer omkring den begyndende krig.

Men hun oplever alligevel bagsiden af medaljen, da hun en dag bliver arresteret og ført til Auschwitz koncentrationslejren. Til alt held er hun i god form og kan arbejde og uden hun ved det, får hun og to andre kvinder i lejren en hjælpende hånd, så de ikke kommer til at være der, hvor det hårdest fysiske arbejde udføres. Hun oplever dog sulten og den tærer på hendes kræfter, men det lykkes hende som en af de få at overleve.

Hun har nægtet at fortælle sin historie, for da hun endelig kom ud i den virkelige verden igen, hvis man kan sige sådan, var det bedst at glemme det hele. Da hun så oplever, at mange siger de ikke tror lejren overhovedet har eksisteret, begynder hun alligevel at fortælle. Hun holder foredrag om sit liv og sine oplevelser i lejren. Og selv om det har gjort, at hun i perioder har haft mareridt, så har det været vigtigt for hende at få fortalt, hvad der foregik.

Hendes historie er barsk og man får mange grusomme detaljer. Er med på forreste række ved beskrivelsen af gaskamrene og hvordan henrettelserne af de mange jøder foregik. Det er kvalmende. Men også vigtigt for eftertiden, at man har nogen der tør fortælle om dette.

Hun har i mange år levet i Danmark, gift med en dansk mand og undervist i fransk. Hun har i den grad integreret sig i den danske kultur, men har også holdt kontakten ved lige til det franske og til den ene af de kvinder hun var i lejren sammen med. Det lykkes endda for hende at finde ud af, hvorfor og hvordan hun fik en hjælpende hånd i lejren og har talt med og mødt manden, der sørgede for at hun overlevede.

Det er en meget rørende bog, som på trods af de ting man får beskrevet, der er meget voldsomme, giver et godt indblik i hvordan mange levede under krigen og at drømme ikke bare er nogen, man lige kan slukke for.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter