0 kommentarer

Dage med Lilly af Sebastian Berry

af d. 2. juli 2012
Info
 
Forlag
Sideantal

236

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-1972-5

Originaltitel

On Canaan's side

 
”89-årige Lilly sidder i USA og tænker tilbage på sit liv. Hendes barnebarn, Billy, har netop begået selvmord efter at være vendt hjem fra Golfkrigen, og sorgen får hende til at nedskrive beretningen om sit liv.

Lilly blev født i Irland. Hendes far var politiinspektør og dermed loyal mod kronen. Men da den irske uafhængighedskrig bryder ud, og Lillys forlovede Tadg pludselig står på oprørernes drabsliste, flygter de til USA. Her finder de dog ikke fred for IRA.

Senere gifter Lilly sig med Joe Kinderman, som hun får sønnen Ed med, men heller ikke dette ægteskab er uproblematisk, og efter nogle år er Lilly alene igen.

Heldigvis finder hun en stabil base hos Mrs. Wolohan, som hun arbejder for gennem mange år, ligesom hun har få nære venner, bl.a. mr. Nolan, der ligeledes kommer til at arbejde for familien Wolohan.

“Dage med Lilly” er en utrolig smukt fortalt historie om et omskifteligt liv, fyldt med glæder og sorger. Sebastian Barry tegner et stærkt kvindeportræt, og samtidig får vi en historisk tour de force gennem næsten 100 års verdenshistorie fortalt gennem Lillys liv.

Krigene spiller en stor rolle for Lillys skæbne. Hendes bror Willie dør under 1. verdenskrig, siden får den irske uafhængighedskrig hende til at flygte til USA, og her kommer både vietnamkrigen og golfkrigen til at få stor indflydelse på hendes liv.

“Dage med Lilly” kunne godt være blevet en sentimental gang pladder, men Sebastian Barry skriver usentimentalt og alligevel rørende smukt.

“Og sidde og tænke. Og mindes. Forsøge at mindes. Alt det svære, alt det mørke, historier, der er gemt væk som gamle strømper i gamle pudevår. Uden længere at kende den fulde sandhedsværdi i dem. Og ting, som jeg længe har skudt fra mig for at kunne bevare lykken, eller i det mindste den tilfredshed, som jeg bilder mig ind engang herskede i mit liv. Glæden ved noget, der er tilberedt rigtigt, blot den lille og sært grænseløse glæde, som man kan føle ved at se, ved at opleve, en plade nybagte småkager. Uendeligt lægende, helt ind i sjælen, og hvad andet kunne vi være blevet sat på jorden for, hvis ikke for at opleve disse små triumfer? Ikke de store triumfer, der ender med at tilintetgøre triumfatoren. Ikke krige og folkeopstande, men den frelsende nåde, som findes i en hollandaisesovs, der undgik at blive en kulinarisk katastrofe og i stedet bredte sig som et gult blomstertæppe over et buttet stykke torsk.”

Sebastian Barry har tidligere skrevet “Og alt blev stille”, som følger Lillys broder under 1. verdenskrig. Bøgerne kan dog sagtens læses uafhængigt af hinanden.Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter