0 kommentarer

Chenlein og Schmidt af Georg Ursin

af d. 1. januar 2022
Info
 
Sideantal

154

Udgivet

2005

ISBN

87-91693-23-3

 

På bibliotek.dk sammenlignes Ursin på grund af sit sprog med Hans Scherfig. Forlaget nævner Kafka, Dosjevskij og Orwell når de skal beskrive stilen, og i hvert fald er der i hovedpersonens klaustrofobiske oplevelse af omgivelserne en direkte parallel til Orwells “1984”. Sproget er kraftigt påvirket af forfatterens fortid med et helt arbejdsliv som embedsmand, og Chenleins arkaiske formuleringer, særligt når det kommer til nyere teknik, forlener den aldrende hovedperson med en stor portion troværdighed.

Titlen fortæller meget godt hvad denne korte roman rummer, nemlig et parløb mellem den aldrende hovedperson Chenlein og den potentielle morder Hans Schmidt. Chenlein er ude at spadsere da han i en park opdager liget af en und kvinde. Politiet har ikke fundet gerningsmanden, men Chenlein har held til at opspore et vidne, en aldrende kvinde der ligger for døden på byens hospital. Apropos selve byen; handlingen udspiller sig i en fiktiv dansk millionby, og både personer, stemning og miljøbeskrivelser er alle præget af en voksende paranoia, der vokser i takt med at Chenlein føler sig snøret ind i Schmidts spind.

Afslutningen hvor Chenlein på afstand hører et par hårdhændede betjente pågribe gerningsmanden, rummer i betjentenes indbyrdes dialog en humor der er Jørn Riel værdig. Igen er det så som så med realismen, dertil er netop den gengivne dialog og miljøbeskrivelserne for “orwellske”.

Ingen tvivl om at Ursin kunne skrive, men læsere der vil have tjubang skal holde sig på afstand.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter