0 kommentarer

Af jord er du kommet af Chris Tvedt

af d. 6. december 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

340

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7129-179-7

Originaltitel

Av jord er du kommet

 

“… det bliver måske Chris Tvedt, som skubber Gunnar Staalesen ned fra Bergenstronen, eller måske går han til og med Jo Nebø i næringen,” spekulerer bokkilden.no efter at have læst “Af jord er du kommet”.

I det hele taget spekulerer nordmændene meget i, om Chris Tvedt kan måle sig med sine to berømte landsmænd. Sammenligningen er fair. Tvedts krimier foregår i Bergen – som Gunnar Staalesens Varg Veum-serie. Tvedts nyeste krimi huser en ekstremt blodtørstig morder – som Nesbøs Harry Hole-serie.

“Af jord er du kommet” er en knaldgod krimi med alt, hvad hjertet kan begære af ækle mord, falske spor, psykopatiske skurke og dybt menneskelige politifolk. Tvedt er klart vokset som forfatter fra forgængeren, “Dødens cirkel”. Alligevel mener jeg stadig, han mangler noget for at nå det sidste stykke. Staalesen er en bedre menneskeskildrer – og Nesbø en betydeligt mere bidsk spændingskonstruktør.

Men at befinde sig på den norske Top 3 er også en imponerende præstation. Chris Tvedt skriver overbevisende, og “Af jord er du kommet” er som sagt en vaskeægte pageturner. Bare hop ud i den!

Først bliver en ældre mand skudt gennem hovedet ude i den isnende, kolde sneklædte skov. Så tager en rablende galning fat på at myrde og skamfere en række unge, opsigtsvækkende smukke kvinder i regnvåde Bergen. Og endelig er der noget knas med nogle forbyttede lig på en gammel kirkegård.

Midt i hele redeligheden havner den plagede efterforsker Edvard Martre og hans kolleger Solveig og Tommy. De står magtesløse, mens kvindemordene bliver stadigt mere blodige og bestialske, og presset fra offentligheden vokser og vokser. Hver især bliver de tre politifolk involveret i sagerne på en måde, der vil forandre dem for altid. Hver især får de nogle sår, som det bliver svært at læge.

Tvedt har drejet et sindrigt plot, der er komplet umuligt at regne ud, før alle trådene til sidst redes ud på nydeligste vis; uhyre tilfredsstillende. Jeg glæder mig allerede til næste Tvedt-twist.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter