0 kommentarer

Candyland af Evan Hunter og Ed McBain

af d. 15. marts 2023
Info
 
Sideantal

275

Udgivet

2001

ISBN

87-7880-796-4

 

At Evan Hunter og Ed McBain sammen skriver en roman, er – når man ved at McBain er det pseudonym Hunter skrev under når han ikke skrev kriminalromaner, ret underligt. Hvilket Candyland på sin vis også er, første halvdel er en roman i Hunters ånd om en sexafhængig og plaget arkitekt der søger en prostitueret i New York. For Ben Thorpe er dybt afhængig af sex. Men han har sjovt nok ingen held i sprøjten og må derfor desperat gennem alle variationer over temaet sex for at stille sit behov. Først telefonsex via bureauer – og vi kommer med gennem alle magasinernes svulstige og rå sexreklamer for telefonsexlinjer (rekvalmer er nok et mere rammende udtryk). Han prøver hotellernes telefonlinjer, men har store kvaler med at sikre sin egen anonymitet; familien derhjemme skulle nødig opdage noget. Hunter udstiller sexindustrien fra ende til anden, og det er skræmmende og i længden afskyvækkende læsning. Alt for meget. Uden at have læst ‘American Psyko’ gætter jeg på at alle de gentagne udpenslede perversiteter svarer til opremsningen af mærkevarer der. Det hele bliver endnu mere skræmmende når man betænker at det her er skrevet (kort) inden gennembruddet af internettets sexunivers, hvorefter alt er blevet endnu mere tilgængeligt og sygt.

Halvvejs skifter stilen til McBains boldgade, her er det to betjente der skal opklare mordet på en prostitueret som vores  kære Ben Thorpe rendte ind i, lige inden vi forlod ham. Og hvad har han mon nået at lave med hende? Det skal to betjente fra hver sin afdeling forsøge at finde ud af, en kvinde og en mand. Deres parløb er godt beskrevet, kendere vil genkende McBains stærke stemme, man føler sig hurtigt hjemme og godt underholdt.

Den kvindelige sædelighedsbetjent kender de prostitueredes og voldtægtsofrenes verden ud og ind. Hun lever sig ind i deres situation med livsklogskab og empati, og det er i portrættet af deres verden af McBain brænder igennem. Slutningen, med afsløringen og afhøringen af gerningsmanden trækker desværre i langdrag, allerbedst som historiens spændingskurve virkelig er spændt til. McBains serie om station 87 er en del bedre.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter