0 kommentarer

Brooklyn dårskab af Paul Auster

af d. 10. marts 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

333

Udgivet

2005

ISBN

87-91654-15-7

Originaltitel

The Brooklyn follies

Udgave

1.udgave

 

Mød Nathan Glass, en aldrende amerikaner, der har lagt sit liv som forsikringsagent bag sig for at flytte til Brooklyn, New York, hvor han regner med at stille træskoene inden for en relativt overskuelig fremtid.

Nathan har gennemgået stort set alle de behandlingsmuligheder for lungekræft der findes, men uden det store held, så nu gider han ikke mere, og derfor vil han gerne være i fred resten af sine dage.

Det med fred og ro lykkes ikke rigtig for Nathan. Ved et tilfælde møder Nathan sin nevø Tom Wood, som han ikke har set i mange år, og et nært venskab begynder. Via Tom Wood introduceres Nathan også for den homoseksuelle antikvarboghandler Harry Brightman, der gør hverdagen noget mere spændende for både Nathan og Tom.

En dag står en lille pige foran Nathan’s dør – det er hans 7-årige niece Lucy, der nægter at fortælle hvor hendes mor er, og derfor må Nathan og Tom tage sig af det forsømte pigebarn mens de arbejder på, at opklare hvorfor pigens mor dog har sat hende alene på en bus. Forklaringen viser sig at være ganske acceptabel – men du må selv læse bogen for at finde årsagen til, hvad der på overfladen ligner et svigt fra moderens side.

På forunderlig vis blander personernes historier sig ind og ud af hinanden, og det er ganske enkelt spændende og medrivende at læse denne bog.

“Brooklyn dårskab” kan beskrives som hæsblæsende – men på en god måde – for bogen er velskrevet, intelligent og spændende. Romanen er menneskeklog, varm og overbevisende. Der er indgående beskrivelser af de relationer, hvori vi allesammen indgår, personbeskrivelserne er overbevisende og sympatiske, og jeg synes handlingen greb mig fra første til sidste side.

Auster har begået et lille mesterværk med “Brooklyn dårskab”, og derfor tøver jeg ikke med at give de varmeste anbefalinger med på vejen.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter