0 kommentarer

Ved vejen af Herman Bang

af d. 10. marts 2014
Info
 
Sideantal

187

Udgivet

1996

ISBN

87-00-46244-6

Originaltitel

Ved vejen

Udgave

5. udgave

 

I en lille jysk stationsby, hvor alle kender hinanden bor Katinka Bai med sin mand, der er stationsforstander. De er et umage par, for mens Katinka er et mildt og fintfølende gemyt er stationsforstanderen grovkornet, egoistisk og brovtende, men ikke desto mindre har de skabt en tålelig hverdag sammen.

Freden i hverdagen bliver brudt da forvalter Huus kommer til byen for at arbejde på et nærliggende landbrug. I Huus finder Katinka en forbundsfælle, for Huus udviser den forståelse og interesse for Katinka, som stationsforstanderen ikke formår at fremvise.

Over tid forelsker Katinka og Huus sig glødende i hinanden, men forholdet har ikke lette kår, for helt i tråd med tidens skik og brug bliver Katinka i ægteskabet med stationsforstanderen, fordi det ikke er almindeligt at blive skilt.

Mens Katinka er på familiebesøg et andet sted i kongeriget forlader Huus den lille stationsby, og da Katinka vender tilbage må hun affinde sig med, at hun sandsynligvis kommer til at leve resten af livet i et utilfredsstillende ægteskab med en mand, der næsten dagligt udsætter hende for grovheder.

Efter at have været tilbage i stationsbyen en tid begynder Katinka at skrante, hun mister sine kræfter, får hosteanfald og ender til sidst med at blive sengeliggende mens stationsforstanderen bruger tid på kortspil og besøg hos letlevende kvinder.
Slutningen skal ikke afsløres her, men læs bogen for at finde ud af, om Katinka og Huus får hinanden, eller om romanen ender som en sørgelig kærlighedshistorie.

“Ved vejen” er et portræt af, hvordan hverdagslivet i en lille provinsby leves, men bogen er i endnu højere grad et indblik i, hvordan et kvindeliv blev levet i Danmark for længe siden.
Romanen er en lille perle af en bog, som nok er hurtigt læst, men som gør et stort indtryk på læseren fordi historien er rørende og præcis i sine beskrivelser af både personer, landskaber og samfundet.

På mange måder kan romanen betegnes som sørgelig, men den er velskrevet og en af de bøger, som enhver inkarneret bogorm bør læse mindst en gang i livet.

Jeg kan kun sige: læs den bog – litteraturen er ikke død, den lever i bedste velgående i denne bog!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter