0 kommentarer

Brooklyn af Colm Tóibín

af d. 17. december 2011
Info
 
Sideantal

254

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7973-479-1

Originaltitel

Brooklyn

Udgave

1.udgave

 

“Brooklyn” hedder denne roman, men titlen er ikke dækkende for indholdet. I stedet burde den hedde En velopdragen ung piges erindringer – fortalt af en midaldrende mand.

Handlingen er henlagt til starten af 1950’erne. Den velopdragne unge pige hedder Eilis Lacey og bor i den lille, irske landsby Enniscorthy sammen med sin søster Rose og moderen. Faderen er død, brødrene flyttet hjemmefra. Eilis’ liv er gråt i gråt, men alt ændres pludselig, da hun bliver sendt med damperen til USA. Brooklyn, nærmere bestemt. Her er hun sikret job i en manufakturhandel og et værelse hos en stramtandet, irsk dame, hvor der bor tre-fire andre yngre kvinder. Eilis’ liv er gråt i gråt, men alt ændres pludselig, da hun møder Tony, en sød italiensk fyr, der udgiver sig for at være irer for at kunne deltage i de irske baller. Tony er vild med Eilis. Eilis er lidt mindre vild med Tony, men kærester bliver de da. Og så ændres alt pludselig igen, da Eilis’ søster Rose dør hjemme i Irland. Moderen har hårdt brug for Eilis, men der er langt med skib fra USA til Irland. Hvad gør en klog? Og hvad gør Eilis?

Eilis er en møgirriterende hovedperson. Totalt uselvstændig, hendes liv styres af andres beslutninger, og hun frygter hele tiden deres reaktioner, hvis hun nu skulle mande sig op til at følge sine egne drømme. Hvilket hun derfor velopdragent undlader.

Tonen er forloren, alting er beskrevet fra distancen, og de udførlige skildringer af Eilis’ arbejde i henholdsvis en købmandsbutik og en manufakturhandel, af hendes regnskabskurser, af folks tøjvalg, af de utallige breve frem og tilbage over Atlanten og af en juleaften i et menighedshus er … meget grundige. Men med ét tager fanden ved forfatteren, der fræser gennem to af de største begivenheder i et ungt menneskes liv – eksamen og bryllup – på følgende følsomme vis:

“Hendes eksamen var gået godt, og hun var næsten sikker på at bestå. Fordi andre par der skulle giftes, kom sammen med familie og venner, virkede deres ceremoni rask og hurtigt overstået, og den skabte en del nysgerrighed blandt de ventende fordi de var kommet alene.”

Blandt bogens få plusser er beskrivelsen af folks forfærdede reaktioner, da farvede fik adgang til de hvides butikker og privilegier. Man fatter næsten ikke, at det kun er 50 år siden, USA var et raceopdelt samfund. Og i dag er præsidenten sort.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter