0 kommentarer

Fremtidens araber : En barndom i Mellemøsten (1992-1994) af Riad Sattouf

af d. 22. marts 2022
Info
 
Sideantal

176

Udgivet

2022

ISBN

9788770858953

Originaltitel

Une jeunesse au Moyen-Orient (1992-1994)

 

Denne gang udspiller hele handlingen sig i Frankrig, for Riads far er stukket af til Syrien med lillebror Fadi og familien tør ikke rejse til Syrien for at kræve Fadi udleveret. Ergo glimrer faren, der hidtil har været allestedsnærværende, nu ved sit fravær. Samtidig er moren fuldstændig amputeret af savnet af yngstesønnen; hun synker mere og mere hen i forståelig apatisk depression.

Identitetskrisen mellem en opvækst som semiaraber i en europæisk ramme, truer med at vokse Riad over hovedet, nu hvor han når en alder, hvor det andet køn med deres bugnende former begynder at tiltrække sig hans opmærksomhed. Han er som mange andre drenge en slave af sin nysgerrighed, og det kompliceres yderligere idet Riads samvittighed afspiller hans syriske fætres fordømmende kommentarer i tænkebobler, hver gang han ser på de franske piger. Ser han pigerne kysse eller kramme andre drenge, vokser de indre fætres fordømmelse.

Teenagetiden præger albummet med ulykkelige forelskelser, uudholdelig selvbevidsthed og andre forfærdelige følger af et sind der ikke længere er barn men stadig ekstremt umodent. Uvægerligt drager man parallellen til de senere Harry Potter bøger, der landede fladt på maven da alle de originale idéer blev pakket i en teenageramme. Det samme gør sig gældende her – det er eneste anke, men det gennemsyrer hele albummet og leder uvægerligt til gentagelser.

Sammenlignet med sidste bind er dramatikken mindre fysisk, mindre direkte udtalt. Det foregår nu på et andet plan. Jeg fandt forrige bind langt mere spændende.

Mødet med faren til sidst (han dukker pludselig op i Frankrig, uden Fadi), er så underspillet at det gør ondt. Riad er nu højere end sin far, der brillerer med tynde ankler, begyndende måne og en generel ynkelig og nærmest androgyn fysisk fremtræden. Faren har det hele i munden,  hvorfor hans ord falder så meget mere til jorden når han råber bøsse i hovedet på sin fysisk og intellektuelt overlegne søn.

Sattouf har fat i et vigtigt, nutidigt og væsentligt emne, som rigtigt mange unge med indvandrerbaggrund står i.

Det skal blive spændende at se hvor det afsluttende bind fører hen.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter