0 kommentarer

Blodet fra Solsortesletten Af Morten Hesseldahl

af d. 20. juni 2011
Info
 
Sideantal

278

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7053-636-3

 

Ofte skal de store og skelsættende begivenheder på afstand, før de for alvor kan udmøntes i litteratur. I mange år var holocaust så ufatteligt, at det næsten var helligbrøde at skrive fiktion om den. Og 11. september er der heller ingen forfattere, der rigtig er gået i krig med – måske fordi det er så stort og ufatteligt, at der næsten hviler et litterært tabu over katastrofen.

Der er langt fra Solsortesletten i Kosovo til Danmark, hvilket både kan være en fordel og en ulempe for en dansk forfatter. Fordelen er den følelsesmæssige afstand, der på samme tid også kan være et handicap. For hvor autentisk bliver en politisk spændingsroman, hvis ikke forfatteren har fingeren nede i den blodbesudlede muld på stedet?

Morten Hesseldahl slipper udmærket fra udfordringen »Blodet på Solsortesletten«, selv om romanen ikke rigtig når de samme højder som den meget anmelderroste »Drager over Kabul« (2007).

Men bogen er dog intelligent underholdning med en troværdig spændingseffekt og naturligvis også små hints til det aktuelle Danmark.

Hovedpersonen Jovan, også kendt under navnet »Den Serbiske Slagter«, har opholdt sig i Danmark gennem en række år, men indhentes nu af fortiden da en muslimsk hævner er kommet på sporet af ham.

Den studerede Iben inddrages. For at finansiere sine studier og sin datters liv arbejder hun for universitetslektoren Ruben Kjær, der også i al hemmelighed støtter serberne i konflikten på Balkan.

Men ikke alene Iben bliver ufrivilligt draget ind i konflikten, hendes gamle studenterkammerat Thomas får ligeledes ørerne i maskinen.

Han prøver at slå igennem som tegneserieforfatter og får temmelig utraditionelt sin økonomi til at køre ved i perioder at være tyv. Under et indbrud støder han på Jovan, og herfra tager handlingen fart.

Konkret handler romanen om konflikten på Balkan. Mere generelt kredser den om en ondskab, som den filosofi-studerende Iben forsøger at indfange i sit speciale – og som hun i det virkelige liv ser forbundet med nationalismen.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter