0 kommentarer

Biernes hemmelige liv af Sue Monk Kidd

af d. 23. juli 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

310

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-17315-4

Originaltitel

The secret life of bees

Udgave

5. udgave, 1. oplag

 

Romanen foregår i South Carolina, og vi befinder os tidsmæssigt i 1964.
Bogens hovedperson, Lily, en begavet og ensom hvid pige på 14 år, mistede som 4-årig sin mor og har siden boet med sin far og sin sorte barnepige Rosaleen. Faren er voldelig og brutal, og viser aldrig sin datter omsorg eller kærlighed – spytter bare ordrer ud. Han vil ikke tale om moren, og Lily har kun få minder om sin mor: Et fotografi, et par hvide handsker – og et billede af Jomfru Maria med sort hud. Bagpå billedet er skrevet: Tiburon, S.C.

Da Rosaleen tager ind til byen for at blive skrevet på valglisten, ender hun med at blive tævet af en flok hvide mænd, og ender i fængsel. Lily er rædselslagen ved tanken om, at Rosaleen kan blive slået ihjel – hun får hende ud fra det hospital, hvor hun er indlagt, og de to flygter sammen – til Tiburon.

Her får de lov at bo hos 3 søstre, de er biavlere og tilbeder den sorte Maria. Lily er sikker på, at hendes mor har været i huset, og er både spændt på og bange for at give sig til kende og spørge, hvad de ved om hendes mor – for hvad nu hvis hendes far talte sandt, da han sagde at hendes mor forlod hende?

Lily bliver oplært i biavl hos de sorte søstre – hun møder et sammenhold mellem kvinder og oplever en stærk tro og stærke traditioner.

Det er en rigtig dejlig bog, som dels handler om ulighed mellem hvide og sorte i USA i 60’erne, dels om at finde sig selv og finde ro og styrke i sit liv – og om hvad det gør ved et menneske at møde tillid, kærlighed og omsorg. Den er sød, dramatisk og meget rørende.

Som der står bagpå bogen: “Levende sprog og sprudlende karakterer. Kidd drysser sukker over sin lære om ulighed, magtesløshed og den fornødne kærlighed”.

Sue Monk Kidd fik sit internationale gennembrud med romanen, som netop er genudgivet.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter