0 kommentarer

Inden der var mødre af Simona Vinci

af d. 1. september 2015
Info
 
Sideantal

339

Udgivet

2005

ISBN

87-02-01804-7

Originaltitel

Come prima delle madri

Udgave

1. udgave

 

Hvad gør man, når man finder ud af at ens mor er ond – rigtig ond?
En ganske betagende bog om drengen Pietro, der vokser op i Italien under 2. verdenskrig. Vi følger ham, fra han er 11 år til han er 20 år – i perioden, hvor han vokser fra at være et barn til at blive en mand.

Pietros far er forretningsmand, moderen hjemmegående – de tilhører den bedrestillede del af befolkningen og har tjenestefolk, der bor i huset sammen med deres børn. I huset bor også Irina, der er 3 år ældre end Pietro, og de to hænger sammen som ærtehalm. Det er uvist, hvor Irina kommer fra – men hendes far og mor er døde, og Pietros forældre har ”vist nok taget hende til sig”.
En dag bliver Pietro sendt på kostskole langt hjemme fra – et disciplinært og kærlighedsløst sted, og han føler sig svigtet af sin mor, der slet ikke har sagt noget, og som kun aflægger meget korte besøg på kostskolen. Hvad har han gjort, siden de sender ham bort?
Pietro vænner sig til kostskolelivet og lærer at leve med følelsen af at hans forældre har svigtet ham, men når han er hjemme på besøg, er intet som det var før. Irina bliver syg og dør, og hans mor har åbenlyst en elsker, der kommer besøg, når faderen er på forretningsrejse. Moderen lugter af cognac og Pietro opdager, at hun og elskeren tager stoffer. Hvor er hans smukke og dejlige mor blevet af?

En af tjenestepigerne tager Pietro under sine vinger og ”gør ham til en mand” – en forvirrende oplevelse fra Pietro, der på samme tid konfronteres med moderens seksualitet.
Der er tre centrale kvinder i Pietros liv – moderen, tjenestepigen – og veninden Irina, og tilsammen følger de Pietro på vejen fra barn til voksen. Hver især giver de deres bidrag til at danne hans karakter, og der er noget freudiansk over måden, hans personlighed bygges op.

Hvor mange af os tænker over, hvilket liv, vores mor (og far for den sags skyld) har haft, inden de blev mødre (og fædre)?
Mor er mor – og for barnet er hun ikke andet. Men mor er også en kvinde, der engang var en lille pige, der voksede op, blev teenager, voksen – og – MOR.
Simona Vinci formår at beskrive drengens skrøbelighed, tiden, han lever i og det uforløste forhold mellem mor og søn, der ender i en stor eksplosion. Under det hele ulmer en usikkerhed, et mørke og en dyb afgrund.
Jeg skal bestemt læse Simona Vincis ”Det er ikke til at vide med børn” fra 1999, som også er oversat til dansk.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter