0 kommentarer

Bernard Prince 1970-1973 af Hermann & Greg

af d. 5. april 2019
Info
 
Sideantal

168

Udgivet

2019

ISBN

978 87 7021 027 0

Originaltitel

La Fournaise des damnés - La Flamme verte du conquistador - Guérilla pour un fantôme - oversat af Sebastian Weirsøe Flamant

Udgave

1. samlebindsudgave

 

Forlaget Zoom er nået til tredje samlebindsudgave af Greg & Hermanns Bernard Prince. Fjerde og sidste bind skulle udkomme senere på året. De næsten 50 år gamle historier er fra perioden 1970-73, men der er stadig saft og kraft i dem.

Thierry Capezzone har igen skrevet et udmærket forord, hvordan han kan blive ved at finde nye vinker på makkerparrets samarbejde er mig ubegribeligt. Selve bogen indeholder 3 albums og to kortere historier. ’Ofrene’ gør ikke meget væsen af sig, mens der er mere dybde i den senere ’Barney ser rødt’.

I ’I flammernes vold’ begiver Cormorans besætning sig i gang med en redningsaktion på en ø, hvor en kæmpe skovbrand hærger. Prince er nødt til at gå i land og krydse øen, for at forklare den flygtende befolkning, at hjælpen er på vej. Det er en udmærket og dramatisk historie, hvor et af kendetegnene for Prince serien gør sig gældende: kampen mod naturens onde side. I øvrigt en historie, hvor der ikke optræder en bad guy, det er udelukkende en kamp mod ild og tid.

’Den grønne flamme’ er en mere kompleks historie, hvor Prince bliver rodet ind i en familiestrid angående smaragder og kaffeproduktion. Historien er godt fundet på og skiller sig ud fra mængden af trivielle temaer.

I ’Safari for et spøgelse’ befinder Cormoran sig igen på det forkerte sted. Et skib eksploderer lige i nærheden, og eneste overlevende er præsidenten for landet Monteguana. Herefter udspiller der sig en kamp for at få den ’døde’ præsident tilbage på tronen, da et kup er i gang i landet. Cormoran sejler ind i junglen og følger floden, for at søge ly mod hæren. Igen en dramatisk og fin historie, hvor kampen mod junglens farer fylder.

Albummet bærer præg af Gregs evne til at skrive nogle historier, som man ikke synes, man har læst før, og på den måde er det en unik samling. Hermanns tegninger er flotte, omend det bliver meget bedre i slut 70’erne. På forsiden kan man se, hvordan han ville have tegnet Prince i dag. Som altid er jeg dybt fascineret af hans nogen gange helsidede panoramabilleder, de er virkelig bjergtagende. Vandfaldet på side 144 er et godt eksempel.

Der er til flere timers hygge i albummet, og det henvender sig til flere aldersgrupper, selv om jeg synes tonen i disse tre lange historier stiler mod det mere voksne publikum, hvor tidligere albums havde et mere barnligt udtryk. Stadig nogle små sætnings fejl indimellem, men ikke noget der skæmmer helhedsindtrykket.

Det er dejligt at se, som tegneserieforlagene i Danmark har kronede dage. Zoom har annonceret hele 64 udgivelser i 2020, og jeg venter spændt på sidste Bernard Prince album.

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter