0 kommentarer

Granitgraven af Pernille Boelskov

af d. 16. maj 2015
Info
 
Sideantal

303

Udgivet

2015

ISBN

978-87-998081-0-6

 

En ung mand findes myrdet i et nedlagt granitbrud på Bornholm, men ingen kender ham umiddelbart. Undtagen præsten Agnethe Bohn, der hurtigt identificerer ham som russeren Daniil Khristov.

Offeret opsøgte i dagene op til mordet Agnethe. Han ville have hendes assistance til at finde hans bedstefar. Den dræbte russers bedstemor var soldat i den røde hær under 2. verdenskrig. Bedstemoderen blev gravid under udstationeringen.

Agnethe engagerer sig stærkt i efterforskningen og indleder en stædig, naiv og vedholdende jagt på morderen. Som sognepræst skal man yde sjælesorg og omsorg for sin næste og Agnethe føler, at hun skylder russeren at finde hans bornholmske familie.

Sideløbende med efterforskningen forsøger Agnethe at finde sit fodfæste som nyuddannet præst i Rønne, hvor ikke alle hendes præstekollegaer er lige begejstret for en kvindelig præst og hendes måde at forkynde det kristne budskab på. Det hele bliver ikke lettere af, at hun blander sig i efterforskningen af mordet på Daniil Khristov. En mordgåde, der trækker tråde tilbage til russernes besættelse af Bornholm i 1945.

Ydermere forsøger Agnethe at forholde sig til sin bornholmske fortid, bruddet med familien og ikke mindst fætteren Lars, som hun ikke har set i mere end 15 år, men som nu er politiets efterforsker på sagen.

Pernille Boelskov skriver i et flydende og letlæst sprog. Det er tydeligt, at hun har sin research i orden og bogen virker godt gennemarbejdet. Plottet er kringlet, for selv om jeg havde luret en del af plottet, blev jeg alligevel overrasket hen imod slutningen. Endelig er dette noget så sjældent som en krimi, som samtidig gør læseren klogere på Danmarkshistorien, ikke mindst på, hvordan bornholmerne under krigen oplevede at føle sig svigtet af resten af Danmark. – Bornholm blev ikke frit som resten af Danmark i maj 1945, men måtte først igennem yderligere 11 måneders beættelse.

GRANITGRAVEN er første bind i en planlagt serie om præsten Agnethe Bohn og undertegnede glæder sig allerede til at læse fortsættelsen og til at følge Agnethes videre færden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter