0 kommentarer

Fortællinger fra vores liv af Rachel og Israel Rachlin

af d. 5. april 2019
Info
 
Sideantal

189

Udgivet

1992

ISBN

87-7720-394-1

Udgave

1.

 

Rachel og Israel Rachlin oplevede en enorm succes med deres første erindringsbog „16 år i Sibirien“ (Gyldendal, 1982), hvor det dansk-jødiske forfatterpar fortalte om deres dramatiske deportation til Sibirien under Anden Verdenskrig. Bogen blev udgivet i over 200.000 eksemplarer, og mange læsere ønskede sig en fortsættelse med nogle historier om de mennesker, Rachel og Israel havde mødt under deres ufrivillige ophold i de sibiriske afkroge. Dette ønske blev indfriet i 1987 med „Skæbner i Sibirien“ (Gyldendal).

Men læsernes tørst efter flere rachlinske fortællinger var endnu ikke stillet. På deres mange foredragsrejser blev parret ofte spurgt, om de ikke kunne skrive en bog om deres opvækst og om deres liv i Danmark efter deportationen. I 1992 udsendte forfatterparret så — som et slags svar på læsernes hyppige spørgsmål — en tredje bog: „Fortællinger fra vores liv“ (Aschehoug).

Dette tredje erindringsbind indeholder historier og anekdoter både om forfatterparrets barndom og opvækst i henholdsvis Litauen/Rusland og Danmark, om de sibiriske år og om deres liv i Danmark efter deportationen.

Som i de tidligere bind fortæller Rachel og Israel på skift: Israel om sine mange kurophold for at komme sig efter den børnelammelse, han blev ramt af som seksårig, om sin skolegang i først det russiske Jekaterinaslav i den omtumlede borgerkrigstid, senere på en tysk skole i Østpreussen, om studieårene i Leipzig og om sine første forretningsrejser bl.a. til Danmark. Rachel fortæller om sin barn- og ungdom under trange kår på Nørrebro, hvor der ikke var råd til en højere uddannelse, men hvor det gjaldt om så hurtigt som muligt at tjene penge for at hjælpe familien. Forfatterparret supplerer også nogle af de tidligere beretninger om deres 16 år lange ufrivillige ophold i Sibirien, „det sovende land“, som var præget af det barske klima med permafrost og meget lange vintre.

Om den første tid efter deres sibiriske odyssé og om erfaringerne med at starte helt forfra, i Israels og børnenes tilfælde med en ny kultur og et nyt sprog, skriver Israel: „Det blev en intens og krævende tid for hele familien, og selv om det ikke var lutter lagkage alt sammen, som danskerne siger, så var de vanskeligheder, vi stødte på, ikke at regne for noget i sammenligning med, hvad vi var vant til at kæmpe imod i Sibirien.“

Ligesom de to foregående bind øser også det tredje af en stor fortællelyst og -glæde. Det er lidt som om man sidder hjemme hos familien Rachlin ved køkkenbordet og hygger sig med en kop kaffe, mens værterne underholder med spændende og fængslende anekdoter fra deres eventyrlige liv. Den positive grundholdning, som hjalp dem i de hårde sibiriske år og som skinner gennem fortællingerne i de to første bind, smitter ligeledes læseren i bog nummer 3.

Kort sagt: Læserne, der nød „16 år i Sibirien“ og „Skæbner i Sibirien“, vil også have stor glæde af „Fortællinger fra vores liv“.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter