0 kommentarer

Befri os fra det onde af Peter Kramhøft

af d. 25. december 2017
Info
 
Sideantal

196

Udgivet

2017

ISBN

9788793063907

 

Leona skal besøge sin far i Afrika. Hun har svært ved at tilgive ham, da han to år tidligere er flyttet derned med sin nye familie.

Leona følges med sin farfar. Efter en lang flyvetur kommer de til en sprudlende afrikansk by, hvor de stiger på et tog. I toget møder de Francis, en tilsyneladende arrogant afrikansk dreng, der er på vej hjem fra kostskole. På togturen venter en farlig oplevelse, og Leona kommer på en helt anden Afrika-tur, end hun havde forestillet sig.

Romanen skifter synsvinkel mellem Leona og en ung afrikansk pige, Zainab, der nogle måneder tidligere er blevet bortført og hjernevasket til børnesoldat. De to piger er jævnaldrende, men lever i dybt forskellige virkeligheder. Læseren kan identificere sig med Leonas hudafskrabninger og angsten for slanger og skorpioner. Men i kapitlerne med Zainab bliver oplevelserne så grelle, at man knapt tror, det er menneskeligt muligt at rumme.

Zainab har set sin familie og venner blive nedslagtet af oprørere, før de bortførte hende selv. Hun er blevet mishandlet og voldtaget som led i hendes træning til børnesoldat. En træning, som bl.a. består i at mishandle og dræbe sine egne venner.

Leonas og Zainabs spor krydser hinanden, og Leona ser med egne øjne de frygtelige konsekvenser af oprørssoldaternes hærgen.

”Befri os fra det onde” er ud over at være socialrealistisk fiktion en meget spændende roman, hvor man bliver grebet af handlingen. Beskrivelserne af de afrikanske landskaber kommer fra en fortæller, der selv har mærket dem under huden: støvet,  sletterne, klipperne, varmen og duftene. Der er god indføling i de to teenagepigers følelsesliv. Leonas usikkerhed overfor kæresten derhjemme og overfor faren, der forlod dem. Og Zainab, der skærer i sig selv for at udholde skammen og smerten. Ikke så meget over, hvad hun selv bliver udsat for af overgreb, men over ”det at blive gjort ond”:

”Men det værste er ikke de onde ting, de har gjort ved mig,” siger hun mørkt. ”Det værste er, at de har gjort mig ond.” (s. 157)

Det er en meget vigtig bog, fordi man simpelthen ikke tror, det er muligt, at så meget ondskab sker lige nu andre steder på kloden. Man får lyst til at råbe hele verden op og få den til at samle sig hurtigst muligt og stoppe dette barbari. Det kan bare ikke gå hurtigt nok, så læs bogen – børnesoldaterne var engang helt almindelige børn, og ifølge bogens bagflap er mere end en kvart million blevet kidnappet eller lokket til det.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter