0 kommentarer

Bedrageri for begyndere af Michael Soussan

af d. 16. september 2015
Info
 
Sideantal

418

Udgivet

2015

ISBN

9788771595888

Originaltitel

Backstabbing for Beginners (2008)

 

Bedst som man troede at alt var godt, viste det sig at være virkelig, virkelig skidt.

På et tidspunkt hørte jeg i radioen Michael Soussan fortælle om sin bog “Bedrageri for begyndere”, og blev meget hurtig enig med mig selv om, at jeg simpelthen blev nødt til at læse den. Jeg har ikke tidligere læst erindringsbøger, men vil ikke udelukke at denne bog kan være startskudet til en helt ny vej i læsningens forunderlige verden. “Bedrageri for begyndere” er ganske enkelt glimrende.

24 år gammel får danskfødte Michael Soussan drømmejobbet i FN’s hovedkvarter i New York. Hans job er at omfordele Iraks olierigdomme og hjælpe landets befolkning efter Golfkrigen. Michael er ung, idealist, og overbevist om at han er havnet et sted hvor han for alvor kan gøre en forskel i verden.

Kendskabet til internationalt diplomati er ikke-eksisterende, og snart finder Michael ud af at han er havnet i en verden af spioner, oliebaroner og dysfunktionelle diplomater. Rusland kører helt sit eget løb, og USA styrer mere eller mindre FN med hård hånd, og når det ikke får sin vilje, går det bare udenom FN. Det der lød så godt på papiret, er en kende mere grumset i virkeligheden, og Michael Soussan må snart erkende, at der tilsyneladende sker ting og sager der lugter fælt. Hans forsøg på at råbe cheferne, og FN’s Generalsekretær Kofi Annan op, bliver ganske enkelt ignoreret. Da han vedholdende forsøger at få gjort noget ved tingenes tilstand, køres han stille og roligt ud på et sidespor, og ender med at opsige sin stilling ved FN.

Irak sidder på en masse olie, men kan kun sælge det med FN’s godkendelse. Pengene for olien, skal så konverteres til mad, medicin og andre fornødenheder til befolkningen, under FN’s altseende øje. På papiret i hvert fald. I virkeligheden sælges olie-vouchere til skuffeselskaber, der sælger olien videre til andre med en stor fortjeneste som går i bagmændenes lommer. Penge der skulle være brugt til nødhjælp. Og det er ikke småpenge der er tale om. Med et budget på rigtig mange milliarder dollars, er Olie for mad-programmet det største program der nogensinde har kørt i FN regi. Dermed er der basis for at millioner af dollars havner i de forkerte lommer – og gør det.

Efter Saddam’s fald, findes beviser for at op mod 2.400 virksomheder og enkeltpersoner, har haft snablen i nødhjælpskassen – heriblandt også gamle danske hæderkronede virksomheder. Men det største chock får Michael til sidst…

Bogen er velskrevet, og selvom emnet til tider kræver en del tekniske forklaringer, formår Michael Soussan for det meste at gøre det på en måde, så svært stof bliver let at forstå. Stoffet, der i sig selv kan være lidt tørt, glider let ned med en god portion humor, der naturligt flettes ind i fortællingen. Her sparer Soussan ingen – heller ikke sig selv.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter