0 kommentarer

At sørge for sine af Kristina Sandberg

af d. 13. januar 2018
Info
 
Sideantal

495

Udgivet

2017

ISBN

978-87-7146-822-9

Originaltitel

Sörja för de sina (oversat af Anne Marie Bjerg)

Udgave

1. udgave

 

‘At sørge for sine’ er andet bind i trilogien om husmoderen Maj, og hendes glæder, bekymringer og sorger. De to sidste er der i hvert fald masser af. Maj bekymrer sig. Hun frygter for sin mands evne til at holde sig fra flasken og forblive ædru. Hun frygter for børnene, for at noget skal ske. Hun frygter sygdom og død. Frem for alt frygter hun ikke at leve op til idealet om den perfekte hustru, at være utilstrækkelig.  Men hvad glædes Maj da så over? Det er det straks sværere at sætte fingeren på.

En bekymring opstår efter en samtale om rengøring og husmoderidealer med veninden Vera, som meget godt beskriver Majs situation og de dilemmaer hun mødes med i dagligdagen. For pludselig sættes spørgsmålstegn ved den perfekte hverdag Maj prøver at skabe:

“Vera smiler pludselig en lille smule behagesygt til Maj. Det kan faktisk føles lidt krævende at komme her fordi du altid har det så perfekt, Maj. Ja, en anden én føler sig jo så… sløv og sjusket selvom man hver dag har nok at gøre. Og har du tænkt på hvor lang tid der går hver dag bare med at tørre køkkenbordet af?
Det gør så ondt i maven. Maj kan ikke møde Veras blik. Vera. Er vi ikke bedsteveninder? Krævende. Krævende. Krævende.”

Kristina Sandberg beskriver på en inddragende og troværdig måde livet for en en ung husmor i efterkrigstidens Sverige. På samme måde som sin forgænger fanger bogen læseren ind, og gør tilsyneladende trivielle og kedelige problemstillinger interessante og værd at læse om. I denne bog får vi lov at komme endnu tættere ind på livet af Maj, og forstå hendes stigende antal af bekymringer. Uddraget ovenfor viser en kvinde, der desparat ønsker at behage og gøre det rigtige. Men hvad gør man, når man ikke længere ved hvad det rigtige indebærer? Alt i alt giver bogen giver et spændende portræt af en kvinde og en tid. Dens næsten 500 sider føles hurtigt læste, da den ene side bare tager den anden, og bogen kan derfor varmt anbefales.

 

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter