0 kommentarer

Amon. Min bedstefar ville have skudt mig af Jennifer Teege

af d. 11. oktober 2016
Info
 
Sideantal

219

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-15457-3

Originaltitel

Amon. Mein Grossvater hätte mich erschossen (oversat af Nanna Lund)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Selvom 2. verdenskrig sluttede i 1945, trækker krigen stadig spor helt op i nutiden.

Der er produceret bøger og dokumentarprogrammer om jøder, der har overlevet gruopvækkende, umenneskelig og nedværdigende behandling i koncentrationslejre, men der er derimod ikke mange bøger om de mennesker, der har været så uheldige, at være i familie med nogle af de bødler, der slog fanger ihjel i de berygtede koncentrationslejre.

Jennifer Teege er tysk statsborger. Hun er datter af en tysk mor og en nigeriansk far – men blev som lille adopteret af et tysk ægtepar, der allerede havde to biologiske sønner, inden de valgte at adoptere Jennifer for at hjælpe et barn, der ellers ville være vokset op på et børnehjem.

Som barn ved Jennifer Teege ikke meget om sin biologiske familie, men som ganske ung opdager hun, at hendes bedstefar var Amon Göth, den berygtede nazist og lejrkommandant i den polske koncentrationslejr Plaszów uden for Krakow. Amon Göth var kendt som en modbydelig lejrkommandant, der dagligt dræbte tilfældige fanger ved at skyde dem fra balkonen i sin bolig. Efter krigen blev han dømt til døden og hængt for forbrydelser mod menneskeheden.

Det meste af voksenlivet har Jennifer Teeger arbejdet på at acceptere sit biologiske ophav. Hun har følt skyld og skam over sit genetiske ophav og desuden haft mindreværdskomplekser over, at hendes mor valgte at bortadoptere hende.

”Amon. Min bedstefar ville have skudt mig” er Jennifer Teeges fortælling om en anderledes og hård barndom, hvor hun har haft mange lig i lasten (i overført betydning).

Bogen er en fortælling om at slutte fred med fortiden, og om hvordan et menneskes ugerninger har store konsekvenser for de efterfølgende generationer, der uretmæssigt må betale store omkostninger for at være i familie med et modbydeligt og underlødigt menneske, der ikke ejede hverken samvittighed eller empati.

Jennifer Teege har skrevet en sammenhængende, velovervejet og overbevisende bog, der gør stort indtryk på læseren. ”Amon. Min bedstefar ville have skudt mig” er en vigtig bog, der er velskrevet og som alle med interesse for historie og psykologi vil finde interessant og læseværdig.

”Amon. Min bedstefar ville have skudt mig” er skræmmende, men nødvendig læsning, og det er en bog, som burde være på læselisten i folkeskolernes ældste klasser. Herudover er det en bog, som alle voksne også burde læse, da værket giver et andet indblik i hvordan 2. verdenskrigs uhyrligheder fortsat er en del af nogle familiers hverdag.

Denne bog er kort sagt en lille perle af en erindringsbog, der ikke er munter læsning, men til gengæld så væsentlig, at alle burde læse den – jo før, jo bedre.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter