0 kommentarer

Alt det her af Zenia Johnsen

af d. 10. maj 2022
Info
 
Sideantal

114

Udgivet

2022

ISBN

978 87 7151 866 5

Udgave

1. udgave

 

Under hele den fragmentariske krydsklipning mellem episoder i den neurotiske hovedpersons liv – som lille pige, som skolebarn, som voksen – løber en strøm af overrumplende, underspillet humor, som glimtvis får den dybest set dystre, gråmelerede ikke-handling til at eksplodere i muntre farver.

På håndfast og meget personlig vis får Zenia Johnsen kommunikeret, at et liv med psykiske udfordringer ikke nødvendigvis opleves udelukkende sort i sort. Som alt andet i livet er her plads til nuancer. Godt set, stærkt budskab.

“Alt det her” er en kortroman med ultrakorte kapitler. Zenia Johnsen skriver selv, at læseren skal forestille sig en række diasbilleder, der tabes på gulvet og herefter betragtes i vilkårlig rækkefølge, efterhånden som de tages op.

Det er en sjov idé, der skaber en konstant spænding hos læseren. Hvor er vi nu i pigens/kvindens liv?

Vi møder hende som barn, hvor den omsorgsfulde, lidt skrappe storesøster Eva prøver at lære hende at slå fra sig i livet. Hvor moren befinder sig, ved vi ikke, men faren bruger lang tid på at ligge på sofaen, mens han ryger smøger og tuder.

Vi møder hende i skolen, hvor ækle Kent, der “smager grimt”, starter med at gramse på hendes spirende bryster og muligvis senere voldtager hende. Den kortluntede skolelærer Birthe mener, at hun selv er skyld i det, fordi hun byder sig til. Det foregår vist før #MeToo.

Vi møder hende på arbejdspladsen, hvor hun ofte gemmer sig på toilettet, angiveligt grundet cøliaki (glutenintolerance), men reelt, fordi hun fortsat og til stadighed lider under social fobi. Hendes psykolog forstår hende ikke, og tiden løber altid ud, før hun får fortalt færdig.

“Alt det her” er en bemærkelsesværdig, knugende og alligevel morsom lille bog, som varmt skal anbefales, hvis du gider læse andet end mainstreamlitteratur, der kører lineært fra A til Z. På sin vis følger bogen snarere et menneskes tanker, der som bekendt springer hid og did i tid og sted, end en stringent linje.

En anke: Bogens pris er helt gakgak i forhold til dens omfang! Selvfølgelig må Zenia Johnsen skrive præcis så kort og fyndigt, hun nu synes – men som læser ærgrer man sig over kun at få 3-4 timer i selskab med de herlige personer i bogen, før siderne slipper op. De 228 kroner, som Jensen & Dalgaard skal have for fornøjelsen, repræsenterer en astronomisk høj kilopris pr. ord.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter