0 kommentarer

Alt bliver oplyst af Jonathan Safran Foer

af d. 22. juli 2014
Info
 
Sideantal

319

Udgivet

2005

ISBN

87-7973-035-3

Originaltitel

Everything Is Illuminated

 

“Alt bliver oplyst” er Jonathan Safran Foer’s debutroman, der er blevet skamrost i alverdens medier verden over. Hvorfor romanen er blevet sådan en kassesucces står undertegnede anmelder uforstående overfor, men det kan jo skyldes, at min litterære dannelse lader noget tilbage at ønske.

Den unge, amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer tager til Ukraine for at finde en kvinde ved navn Augustine, der under 2. verdenskrig reddede forfatterens bedstefar fra nazisterne.

Da den unge forfatter ikke kan sproget har han hyret en ukrainer ved navn Alexander Perkhov til at være oversætter og vejviser på turen gennem Ukraine, hvor de leder efter byen Trachimbrod, hvor Foer’s bedstefar angiveligt boede. Som om det ikke var nok tager Alexander’s døve bedstefar med så han kan fungere som chauffør. Sidste deltager på rejsen er bedstefaderens mølædte køter Sammy Davis Junior Junior (som Foer er bange for).

“Alt bliver oplyst” handler dels om turen gennem Ukraine for at opsøge Augustine, hvor læseren følger hovedpersonernes samtaler, rejsens fremdrift og forfatterens forsøg på at forstå fortiden. Dette første spor i bogen er faktisk meget velskrevet, spændende og humoristisk.

Bogens andet spor halter til gengæld en hel del. Andet spor handler om landsbyen Trachimbrods historie og om de personer, der har været med til at skrive byens historie. Dette spor fandt jeg desværre både kedeligt og langtrukkent, hvilket bevirkede, at jeg var ufatteligt tæt på at opgive læsningen af bogen. Jeg fandt også, at der ikke var kobling mellem første og andet spor, hvilket irriterede mig voldsomt.

Bogens tredje og sidste spor består af de breve, som Alexander efter rejsen sender til Jonathan Safran Foer efter dennes hjemrejse til USA. Det er velovervejede og eftertænksomme breve, som jeg nød at læse, og tredje spor er derfor væsentligt mere vellykket end sporet om Trachimbrods historie.

Jonathan Safran Foer har talent for at skrive, han har noget på hjerte og formår at anvende humor i passende mængder i sin bog – det skal han have ros for.

Når jeg alligevel ikke giver mere end 2 stjerner skyldes det, at koblingen mellem bogens 3 spor var for dårlig og at sporet om Trachimbods historie var for langtrukkent og kedeligt til min smag.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter