0 kommentarer

1Q84 bog 1 af Haruki Murakami

af d. 21. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

403

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7955-920-2

Originaltitel

1Q84

Udgave

1.udgave

 

Uhm, at sætte sig mageligt til rette i sådan en splinterny, håndbygget Murakami-limousine med bløde sæder og en lydløst spindende motor med absurd stort kraftoverskud… Beklageligvis er turen alt for hurtigt ovre, og selv om vi har fået lovning på mindst to ture mere, vil jeg bare køre videre. Nu!

“1Q84” er Murakami på toppen af sin ydeevne. Og det siger en hel del, når vi taler om en af verdens bedste forfattere med en perlerække af bestsellere bag sig. Man bliver uhjælpeligt fanget ind allerede fra de første linjer og først spyttet ud igen, da bogstaverne pludselig slipper op. De sidste 30-40 sider er én lang, eminent spændende cliffhanger, der gør ventetiden til de to næste bind ulidelig.

Bogen følger to parallelle spor. Aomame er en sej tøs, der underviser i selvforsvar og bruger sin fritid til at aflive voldsforbrydere samt gennembolle tyndhårede mænd. På en taxatur skævvrides hendes verdensbillede – som om der nu eksisterer et univers ved siden af det velkendte. Et univers med dunkle erindringer, to måner og et ukendt folkeslag kaldet Little People. Aomame ved udmærket godt, hun befinder sig i 1984, men kalder den anden verden for 1Q84 (Q for Questionmark).

Samtidig får den følsomme matematiker og forfatter Tengo til opgave at gennemskrive en smuk 17-årig piges fabel om sære hændelser, der tilsyneladende har fundet sted i virkeligheden og gjort uoprettelig skade på pigens sind. Hun skriver om en verden med to måner og Little People, der muligvis ikke vil os mennesker det bedste.

Aomame og Tengo holdt hinanden i hånden én gang som 10-årige; siden har de ikke set hinanden. Men de har meget til fælles. Begge har haft en streng barndom, er intelligente, ensomme og utilpassede, føler verden krakelere omkring sig, begår kriminelle handlinger i den bedste mening og har et særligt forhold til Jan Ôceks fine, lille Sinfonietta.

Det lyder måske mystisk, men Murakami kan få sin læser til at sluge hvad som helst. Der er ingen tvivl om, at “1Q84” er en kommentar til Orwells pessimistiske fremtidsvision “1984”, men bogen er meget mere. Her er magisk realisme, stor mystik, pikant erotik (smukke bryster en masse!), poetisk kærlighed, spektakulære mord, god mad & vin, uudgrundelige kvinder og utilstrækkelige mænd. Og en handling, der svæver elegant hid og did som en drilsk sommerfugl på psilocybinsvampe.

Applaus til både Murakami og oversætter Mette Holm!
5

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter