Forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 3. juni 2016
 

Jeg har altid læst. Som barn nærmest døgnet rundt, om natten med lommelygte under dynen, når jeg ellers skulle sove, og drømmen om selv at skrive opstod hurtigt. Rigtig mange bøger har betydet noget for mig. Her er fem, der ikke kun har gjort indtryk, men som har været – og er stadig er – med til at danne mig som menneske og forfatter.

 

 

muske1) Alexandre Dumas: De tre musketerer

Musketererne i kamp mod den onde kardinal Richelieu er en herlig historisk roman for alle aldre. Den har det hele: Humor, drama, kærlighed, masser af energi og frem for alt uforglemmelige karakterer, der i dag nærmest har status i hele verden som arketyper. Hvem kender ikke d’Artagnan, Athos, Porthos og Aramis? Jeg drømte mig ind i fægtekampen som barn, og “De tre musketerer” skylder jeg i den grad tak som direkte inspirationskilde til min egen historiske trilogi om den fægtende heltinde, Madeleine.

 

 

 

 

2) Shakespeares skuespilwilliam

Det er selvfølgelig ikke kun ét men syvogtredive værker at vælge Shakespeares samlede skuespil, men det kan ikke være anderledes. I mine øjne er Shakespeare den største forfatter, der nogensinde har levet. Han får med skarpe, poetiske og dybsindige metaforer udfoldet de allerstørste historier om det at være menneske. Og så på blankvers! Der er alt fra de store tragedier over romancer og komedier til spiddende historiske skuespil. Både sprogligt og handlingsmæssig tager han virkelig pusten fra én.

Læs en anmeldelse af første bind af ‘Shakespeares samlede skuespil’.

 

 

 

 

3) J.R.R. Tolkien: Ringenes herre

Hvor jeg dog græd, da jeg som teenager var færdig med at læse Ringenes herre. For jeg vidste, at jeg aldrig nogensinde mere i mit liv ville få så stor en læseoplevelse igen. Det er kommet til at holde, og Ringenes herre burde nok stå øverst på min liste. Ja, jeg græd også mange gange undervejs, da jeg læste den. Eventyret om hobbitten Frodo, der skal tilintetgøre Saurons onde ring er totalt opslugende, det er den store historie om mod og medfølelse, og man knuselsker Frodo og hans følgesvende og kan ikke slippe den spændende fortælling, før den sidste side er vendt.

Læs en anmeldelse af ‘Ringenes herre’.

 

 

 

 

4) Anne Rice: En vampyrs bekendelservamp

En vampyrs bekendelser er den første i en lang og herlig vampyrserie fra Anne Rices hånd. Det er en dragende, sanselig fortælling om vampyren Lestat, og elsker man overnaturlige fortællinger er her et yderst originalt bidrag til genren. Anne Rice trækker samtidig på intelligent vis på kulturhistorie og myter, så man mærker det helt store vingesus. Personligt elsker jeg hendes skrivestil, og jeg nærstuderede den, da jeg selv begyndte at skrive. Jeg skylder Anne Rice den sanselighed, jeg fik med i min debutroman “Salernos sol”.

Læs en anmeldelse af ‘En vampyrs bekendelser’.

 

 

 

 

storm5) Marion Zimmer Bradley: Stormqueen fra Darkover-serien

Marion Zimmer Bradley er i her landet nok specielt kendt for kong Arthur-bøgerne: Tågerne omkring Avalon. Jeg var vild med dem, og det fik mig til at læse andet af hende, der ikke var udkommet på dansk. Hendes længste serie er Darkover-serien, som er en slags science fiction iblandet fantasyelementer. Darkover er en planet et fjernt sted i universet, hvor menneskene har udviklet parapsykologiske evner. Noget af det særlige ved Marion Zimmer Bradley er, at hun skriver fantastisk litteratur med et klart feministiske islæt, og Stormqueen er ingen undtagelse. Den handler om en ung kvinde, der ejer den særlige evne, at hun kan føle og påvirke vejret, og hvordan det nær tager kontrollen over hende. Der er bragende gode scener i Stormqueen med tordenvejr og snestorme, og Stormqueen gav mig rigtig mange ideer til min egen trilogi Gudestorm, om kaosguden Seth, der kan styre det vilde vejr.

 

 

____________________________________________________________________________________________________

Om Anne-Marie Vedsø Olesen:  skjoldborg-3

Blev født i København i 1962. Uddannet som læge i 1993, men blev fuldtidsforfatter i 2000, da hun debuterede med ‘Salernos Sol’. Har en stor passion for teater og opera. Skriver ofte indenfor genrerne kærlighed, fantasy og historiske romaner.

Læs mere om Anne-Marie Vedsø Olesen på hendes hjemmeside.

Læs anmeldelser af Anne-Marie Vedsø Olesens bøger på bogrummet.

Forfatterfotos: Robin Skjoldborg

 

____________________________________________________________________________________________________