0 kommentarer

Yiddish Policemen’s Union af Michael Chabon

af d. 5. august 2015
Info
 
Sideantal

411

Udgivet

2007

ISBN

978-0-00-720806-7

Udgave

Titel på dansk: Det jiddische politiforbund

 

En rablende fortalt historie om en politimands liv og det spind af kriminalitet, han bliver fanget i.Det er spring i tid, det er detaljeknepperi i hver scene og hvert et åndedrag, og det er utrolig kompakt skrevet.

Chabon tager udgangspunkt i et forslag fra 1940 om at åbne en del af Alaska for de flygtende europæiske jøder. Et forslag der i virkeligheden ikke nåede længere end til den amerikanske kongres. Men hvad nu hvis det jødiske folk ikke var søgt til den mellemøstlige ørken, men i stedet havde bosat sig mellem laks og tømmer? Hvis staten Israel aldrig var blevet oprettet, og der i stedet havde vokset en stor population op i det relativt isolerede hjørne af USA?

Det er en interessant tanke, og Chabon fortæller overbevisende i det fiktive miljø. Netop det indgroede jødiske samfund lægger op til bogens næsten overdrevede brug af jiddish. En ting er at læse bogen på engelsk. Men når meget af det er jødiske udtryk, begynder det at blive lidt vanskeligt. Når bogen så oven i købet er skrevet i nutid, skal man virkelig holde tungen lige i munden:

”Berko jabs Landsman in the side with an elbow. Landsman never walked a black-hat beat in his latke days, groping his way along a murky sea bottom of blank looks and silences that could crush a submarine. Landsman doesn’t know how to show the proper respect.

– Come, Yossele. Shmerl, sweetness, Berko croons.”

Det er spændende at følge kriminalbetjenten Meyer Landsman og hans diet af smøger, spiritus og skak. Vægten af uløste sager, eks-konen som chef og en myrdet søster tvinger ham ned i knætunge skridt gennem sneen. Det er sær god underholdning.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter