0 kommentarer

Landet og året af Søren Ryge Petersen

af d. 5. august 2015
Info
 
Sideantal

173

Udgivet

2001

ISBN

87-02-00526-3

Udgave

4. udgave

 

Søren fik til opgave at skrive en bog om ingenting. Og det kan den mand jo ikke. Han har altid noget at berette om og det er så endt ud i denne erindring, der skildrer hans liv i starten af 90erne.

Vi hører lidt om hans børn og hvordan han har dem med i haven, hvad de finder i åen og hvordan de hjælper til når der skal høstes.

Vi hører lidt om hans hustru, der egentlig holder sammen på det hele.

Vi hører lidt om naboer og andre gode venner, for der skal jo laves noget for andre også samt lånes maskiner hist og her når forskellige ting skal gøres. Bl.a. hører vi om kornhøsten og høet der bliver samlet i fællesskab. Vi hører også historien om hvordan Søren en dag tog Anders og Julius med på camping.

Og så hører vi om alle de oplevelser Søren har igennem tiden med de fugle der lever i og omkring hans have og hjem. Hvordan han tager billeder, holder øje gennem kikkerten med de unger og fugle der er så vigtige for naturen og som han mener vi skal værne meget mere om end vi gør. Og vi hører om ræven og hvordan den sørger for at kunne underholde en hel børnehaveklasse når man skal jage den, også selv om det er lidt snyd.

Søren er en god fortæller og man har også en fornemmelse af, at hans liv med og i naturen er så vigtig for ham, at den er det der holder sammen på ham både psykisk og fysisk. Han elsker livet, landet, at skulle stå op om morgenen og tjekke sine får og se solen stå op. Det er så livsbekræftende at læse om hans erindringer.

Bogen henvender sig nok mere til det lidt ældre publikum, for der er ikke mange der har lyst til i dag at forholde sig til at man skal hugge hovedet af en høne eller at man skal skovle korn i flere timer. Men den har altså noget at byde på også for de yngre, hvis de har mod på det. For Søren formår med humor at fortælle om livet på landet og hvordan tingene nogen gange selv for ham ikke er særlig spændende. Fx hader han at plukke bønner, men det skal jo gøres, for ellers kan de jo ikke bruges til noget. Og han fortæller om dengang man ikke havde fryser og hvor “dovne” man så blev da den endelig kom.

Så det er en bog der både er hyggelig og giver en lidt at tænke over. For Søren er god til at få en til at sætte pris på de små ting i livet, der i virkeligheden gør livet værd at leve!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter