0 kommentarer

Vindens søn af Henning Mankell

af d. 23. juli 2004
Info
 
Sideantal

303

Udgivet

2001

ISBN

87-7955-014-2

Originaltitel

Vindens son

 

Hans Bengler rejser i midten af 1800-tallet til Kalihari ørkenen, for at finde en bille. Han vil nemlig være bemærkelsesværdig, så han beslutter sig for at finde en bille, som han kan give sit navn. Som en sidegevinst finder han en forældreløs, sort dreng i 8-10 års alderen, som han i et anfald af en slags afklarethed, beslutter at ville give et godt liv hjemme i Sverige. Bengler fungerer nemlig godt i Afrika, og han vil hjem og demonstrere sin overlegenhed, og den sorte dreng skal være bevis.

Bengler er lidt sørgelig. Egentlig har han høje idealer for sin egen færden, men hans egen ambition om at være noget særligt forplumrer det hele. Han vælger at studere insekter, men efterhånden bliver han træt af sit evighedsstudie, og finder på at han vil til Afrika, og gøre store opdagelser. Han har det godt med at ingen kender ham i Afrika, og hans hvide hud giver automatisk en vis respekt. Han er træt af at skulle bevise eget værd.

Drengen, som Bengler kalder Daniel, tilhører et folk, der bor primitivt i ørkenen, og hans familie er meningsløst blevet slået ihjel. Kort fortalt tager Bengler Daniel med til Sverige, og han træner Daniel i at opføre sig pænt. Drengen lærer hurtigt mange ting. Men han konkluderer stadig udfra sin barnelærdom om ånder og overlevelse. Efterhånden får Daniel så meget hjemve, at han bevæger sig stadigt længere ud i åndeverdenen, hvor han har kontakt med forældrene. Han føler kun fællesskab med den psykisk syge Sanna, der lever i sin egen verden.

Bogen er ekstremt læseværdig, men barsk. Bengler og Daniel beskrives med stor forståelse for mennesker, for reelt har Bengler ikke onde hensigter, der er bare vigtige ting han ikke tager hensyn til. Betydningen af forskellige tankeverdener og kulturer bliver tydelig. Jeg er ydmyg overfor forfatterens skrive-talent!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter