0 kommentarer

Vi er nødt til at tale om Kevin af Lionel Shriver

af d. 19. december 2008
Info
 
Sideantal

460

Udgivet

2008

ISBN

978-87-567-8357-6

Originaltitel

We Need to talk About Kevin

 

Eva skriver breve til sin mand – breve om Kevin, deres fælles søn, der sidder i fængsel for et skoleskyderi, hvor han 15 år gammel myrdede syv skolekammerater, en lærer og en kantinemedarbejde på bestialsk vis.
Hvordan kom det så vidt med Kevin?
Burde familien, skolen og naboerne have forudset hvad Kevin kunne og ville gøre?
Er Kevin ond – eller er han et resultat af en opvækst, hvor moderen fra starten har følt en uvilje mod sit barn og faderen har forgudet ham?
Er det arv eller miljø, der præger et barn mest?

Eva husker tilbage til tiden, før Kevins fødsel, til et liv med en spændende karriere og et stærkt kærlighedsforhold til manden. Alle kommende forældre har forventninger og gisninger om forældreskabets glæder og sorger, men Kevin udfordrede fra første dag sin mor.
“Den 11. April 1983 fødte jeg en dreng uden at føle noget. Endnu en gang er sandheden større, end det vi udleder af den. Da spædbarnet sprællede på mit bryst, veg tilbage i afsky, var mit svar at afvise ham. Han var kun en femtendedel af min størrelse, men dengang virkede det rimeligt. Siden det øjeblik har vi kæmpet mod hinanden med en uforsonlig vildskab jeg næsten må beundre. ”
Forældrenes samhørighed blev sat på en prøve. I brevene beskriver Eva situationer fra Kevins opvækst set både gennem moderens og faderens øjne. Hvad de ser og oplever er ens, men de fortolker det på hver deres måde. Skulle og kunne de have grebet ind tidligere – og dermed have afværget katastrofen?
Sproget er let, medrivende og hjerteskærende, og selvom man fra starten ved at historien vil slutte med, at Kevin laver et blodbad i idrætshallen, tager bogen til sidst et par uventede drejninger.
Hvad ved vi om, hvad der foregår i hovedet på mennesker, der begår ufattelige ugerninger, og kan vi forudse, hvad der vil ske, hvis vi interesserer os mere for hinanden?
Et aktuelt emne, behandlet på fineste vis.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter