0 kommentarer

Værelse med udsigt af E. M. Forster

af d. 26. februar 2013
Info
 
Sideantal

236

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92503-93-0

Originaltitel

A Room with a View

 

“Det var rart at vågne i Firenze, at åbne øjnene i et lyst, nøgent værelse, med et gulv af røde fliser, der så rene nok ud, selvom de ikke var det, og med et malet loft, hvor lyserøde griffer og blå amoriner boltrede sig i en skov af gule violiner og fagotter. Det var også rart at slå vinduerne på vid gab og få fingrene i klemme i fremmedartede hasper, at læne sig ud i solskinnet mod smukke højder og træer og kirker af marmor overfor, og lige nedenfor, Arno der klukkede mod dæmningen langs vejen.”

Han forstår at sætte en scene, E.M. Forster, så man nærmest mærker Italien mod det ansigt man lige har stukket ud af vinduet. “Værelse med udsigt” er én af de romaner det ikke er til at komme udenom hvis man interesserer sig for klassikere. Historien om den unge Lucy, der er lige ved at drukne sin sjæl i konventioner, forløber roligt, fin og dybfølt.

Lucy er vokset op i en god, kærlig, borgerlig familie. Hun er taget til Firenze med sin kusine, gammeljomfru Charlotte Bartlett, som chaperone. De indlogeres i et meget engelsk pensionat og har ikke som lovet udsigt fra værelserne. Helt ureglementeret tilbyder en fremmed ældre herre, Mr. Emerson, at han og hans søn kan bytte deres værelser med udsigt, til damernes uden. Mænd går alligevel ikke op i sådan noget, siger han, men hele pensionatet er på den anden ende over dette ‘anmassende’ tilbud. Tonen er slået an. Vi er i en verden hvor menneskene styres af ‘bør’ og hvis man ikke kan finde ud af at pakke tingene ind, så de overholder reglerne for hvad der passer sig, er man en værre en – også selvom man af sit hjertes godhed bare gerne vil redde to fremmede damers ferieudsigt.

I sit ophold i Firenze påvirkes Lucy af Emerson og hans søn, som begge har en formidabel evne til at fastholde ‘virkeligheden’ i et tæt spind af konventionel opførsel. Som modvægt har hun kusine Charlotte som med al sin jomfruelige modvilje og en manipulerende facon er et billede på hvordan man kan gøre livet stift og snerrende, både for sig selv og sine omgivelser.

E.M. Forster syntes at have været på en mission, der handlede om at beskrive hvor ødelæggende det kan være for et menneske at underlægge sig andres regler på bekostning af ens egne behov. Jo mere man forsøger at holde sig inden for samfundets normer i stedet for at tænke selv, des større skade kan man komme til at gøre på sin sjæl.

En dejlig og til tider lidt skræmmende bog som giver noget at tænke over.

Temaet med det bornerte engelske der splintres i mødet med det varme Italien er også temaet i “De gode græd” (1905).

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter