0 kommentarer

Vågeren af Dan Nilsson

af d. 3. december 2017
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

300

Udgivet

2017

ISBN

978-87-93618-07-7

Originaltitel

Bevakaren - oversat af Martin Johs. Møller

Udgave

1. udgave.

 

Natteravnen Jonas forsvinder en aften, hvor han har vandret rundt på gaderne for at holde øje med byens prostituerede og andre udsatte borgere,

Jonas’ kæreste Katarina indleder sin egen privatefterforskning af sin kæreste. Hun er fortvivlet over politiets indsats og specielt det langsomme tempo som efterforskninger kører i. Derfor indleder hun et samarbejde med Niklas Lund.

Niklas Lund er internetdetektiv med tilnavnet Vågeren. Hans store drøm er egentlig at arbejde som politimand, men da dette ønske af forskellige årsager ikke er gået i opfyldelse for ham, opklarer han i stedet forbrydelser på nettet.

Han lever en tilbagetrukket tilværelse som svært overvægtig enspænder. Han bruger de fleste af døgnets timer i sin lille lejlighed, hvor han sidder i mørke og surfer rundt på nettet.

Jagten på Jonas fører til lyssky hjemmesider og mørke og tillukkede grupper på nettet. En verden hvor man ikke kan vide, hvem man kan stole på og hvor brugerne følger sine egne love og regler.

Katarina opdager hurtigt, at der er rigtig mange ting som, hun ikke vidste om Jonas og at Niklas ved langt mere end, hun kan forestille sig.

I de senere år er markedet på det nærmeste blevet oversvømmet af krimier skrevet af svenske forfattere og mange danskere sluger dem begejstret. Men Vågeren er et bevis på, at ikke alle svenske krimiforfattere er lige gode. Dan Nilsson når ikke Lars Kepler, Stieg Larsson, Henning Mankell og alle de andre til sokkeholderne. Tværtimod er der tale om en ualmindelig kedelig krimi, hvor man skal lede virkelig grundigt efter bare den mindste smule spænding.

Vågeren er frygtelig langtrukken. Jeg måtte virkelig kæmpe hårdt med mig selv få at læse bogen helt færdig. Samtidig er det forvirrende, at forfatteren undervejs skifter fortællervinkel. I starten oplever vi handlingen igennem Katarina, men pludselig kommer der andre “fortællerstemmer” indover, hvilket ikke rigtig fungerer.

Alt i alt var Vågeren en skuffende læseoplevelse, hvilket er lidt synd, da historien egentlig har potentiale til langt mere.

Vågeren er inspireret af virkelige hændelser og er Dan Nilsons debutroman.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter