0 kommentarer

Usynlige mennesker af Will Eisner

af d. 4. januar 2020
Info
 
Sideantal

110

Udgivet

1992

ISBN

87-7297-309-9

Originaltitel

Invisible people, tekst og tegninger Will Eisner ; oversat og tekstet af Ole Steen Hansen

 

Tre fortællinger om hvordan det enkelte menneske bliver overset i en storby. De der bor i den sidegade millioner passerer hver dag, men som ingen bemærker. De der bor i de huse, der ligesom knejser ned over gaden og kaster deprimerende skygger hvori alt forsvinder.

Og hvem kunne være en mere stereotypt usynlig eksistens, end en 40 årig pebermø der arbejder som bibliotekar, bor med sin syge mor som hun passer i dennes sygeseng. Lige indtil moderen dør, og pebermøen pludselig får øjnene op for sin usynlige mandlige kollega, der har en tilsvarende livshistorie. Men hans mor lever, og hun ville ikke dele sin søn med en anden kvinde. Det er store arketypiske dramaer Eisner maler op, hans personskildringer er nænsomme og empatiske, og det forstærker bare dramaet. “På liv og død”, som den første novelle hedder, er storslået tegneseriekunst.

“Kraften” holder ikke det grandiose niveau, den er for lang tid om at finde ind til sin kerne, der hvor vi finder ud af hvad det er Eisner vil med fortællingen. En nodrengen der har helende kræfter. Som ung arbejder han i cirkus, hvor spåkonerne er fupmagere, og han selvfølgelig falder helt igennem med sine helt autentiske evner. Hans troskyldighed udnyttes gang på gang, og jo ældre han bliver, des mere desillusioneret bliver han, kørt helt ned af storbyens ubønhørlig umenneskelige ligegyldighed. Da han møder sin søn spinder dramaet ud af kontrol.

Til slut runder Eisner af med en næsten kafkask novelle, hvori en trykfejl i en nekrolog faktisk ender med at koste den uheldige Pincus Pleatnik hele hans, indtil da, usynlige tilværelse. Pludselig er han død for omverdenen, og i forsøget på at overbevise andre om at han lever, bliver han bortvist fra sin arbejdsplads som skruebrækker – en anden har allerede fået hans job, han bliver smidt ud af sin lejlighed – når lejeren er død skal der renoveres og huslejen hæves, og han må spendere sine nætter sammen med byens hjemløse.

To store guldæg fra den gavmilde Eisner. Det kan man ikke klage over.

 

Lån tegneserien på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter