477
2005
87-02-01972-8
Hovedheltinden er en anelse for moderne og lidt for henvendt til nutidens stjernehungrende, åndeligt udmagrede og hjerteknuste piger i denne ellers store fortælling fra 1300-tallets Grønland.
Hun hedder Unn, er forældreløs og vi følger gennem det meste af bogen hendes liv. Først i nonneklosteret, hvor hun tilbringer en vigtig del af sin barndom med kusinen og plejesøsteren Ingebjørg. Senere hos plejefamilien; onklen Bjørn og hans tvære kone Geirrid, der ikke synes Unn er til meget nytte. Og til sidst igen på klosteret, hvor hun vender tilbage til moderskikkelsen, den yderst sympatiske og viljestærke nonne Edmonda fra England.
“Unn fra Stjernestene” giver et dragende og overbevisende indblik i livet i det barske Grønland i 1300-tallet. Dels i det daglige liv, hvor der skal jages og sørges for forråd til vinteren, dels i de historiske elementer som kendetegner Grønland på den tid.
Kirkens og dens vigende magt er det mest vellykkede af flere omdrejningspunkter i fortællingen om Unn. Et andet punkt som Hanne Marie Svendsen gerne vil dreje historien om, er selveste verdensbilledets historie. Er jorden rund og er vi i det hele taget centrum for alting? Spørgsmålene er spændende, men svarene flyder i en lidt for lind og ikke så overbevisende strøm. Det mest forfejlede omdrejningspunkt er Unns kærlighedsliv, som tilsyneladende kun er med for at sælge bogen til et bredt publikum.
Selvom den lange saga om den moderne Unn lider under at være for målrettet vor tids læsere, løftes den op af Svendsens evne til at fortælle. Sproget og tonen er enstrenget, men det passer godt til den nordiske fortælletradition. Fortælleren og de indre og ydre dialoger er ikke bundet af noget, men bevæger sig frit og indforstået, uden at det fylder for meget.