0 kommentarer

Ung må verden endnu være af Nordahl Grieg

af d. 15. maj 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

292

Udgivet

1964

ISBN

978-87-92334-55-8

Originaltitel

Ung må verden ennu være

 

Hvert kapitel er en skarp og næsten berusende sanselig oplevelse. Personer og situationer beskrives præcist og indlevende, men med en svær mangel på kronologisk og handlingsmæssig sammenhæng.

De helt store kuldegysninger i “Ung må Verden endnu være” kommer i de afsnit, hvor Nordahl Grieg advarer mod kommunismen, nazismen og fascismen og hvad det betyder for verdensfreden, når man tager bogens udgivelsesår i betragtning. Det skorter ikke på antydninger såsom “når nu krigen kommer” og “vi ved ikke, hvad Hitler kan finde på”.

Hovedpersonerne trækker datidens ideologier, bekymringer og vilkår meget fint op, da de alle har meget forskellige baggrunde og fremtidsplaner. Bogens første halvdel foregår i Moskva, mens anden halvdel hovedsageligt er henlagt til Barcelona under Den Spanske Borgerkrig. Overordnet giver kronologien god mening, men da læseren, kapitel for kapitel, springer mellem de vidt forskellige hovedpersoners udvikling, mangler der i bogen en større grad af sammenfletning mellem begivenheder og skæbner.

Som tidligere korrespondent i Spanien og Sovjetunionen, og senere som frihedskæmper under krigen, giver forfatteren ekstra liv og troværdighed i ordene. “Ung må Verden endnu være” er en stærk bog, der endnu ikke er uaktuel.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter