De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Den lukkede bog af Jette A. Kaarsbøl

af d. 25. maj 2005
Info
 
Sideantal

535

Udgivet

2004

ISBN

87-02-02273-7

 

Dette er en fantastik familiesaga. Ikke en roman som man lige læser på en eftermiddag. Vil nærmere sige det er en roman som kræver lidt eftertanke indimellem. Men den bliver bestemt ikke dårligere af den grund. Det er Jette A. Kaarsbøls debutroman, som hun har gjort utrolig godt. Den er dyr, men helt bestemt pengene værd. Hun har skrevet en roman hvor personerne er meget levende beskrevet.

Den starter med at vi først i 1930`erne møder Frederikke Leuenbech, som sidder i sin lejlighed, som en gammel, ensom og lidt bitter dame. Hun sidder hver dag i den samme stol ved vinduet og lader tankerne gå tilbage til 1870erne, hvor hun var en ung pige, som kom fra en ganske almindelig borgerlig familie inde i København. Hun bliver forlovet med Frederik Faber, som er en idealistisk ung fødselslæge. Hans vennekreds består af flere kendte personligheder, som Herman Bang, J.P. Jacobsen, Georg Brandes, P.S. Krøyer, som vi også i romanen kommer tæt ind på, meget spændende.

Men det viser sig at dette ægteskab bliver svært for Frederikke,(ja også for Frederik) dels fordi hun er så uvidende og uerfaren ( kvinder dengang var meget lidt oplyste om alt) og dels fordi hendes mand er homoseksuel(som hun dog ikke ved, på det tidspunkt). Hun bliver mere og mere frustreret efterhånden som ægteskabet skrider fremad. Hun ønsker meget mere end han vil og kan give hende (rent fysisk). De er utrolige dårlige til at snakke sammen om deres egne og hinandens behov. Hele tiden snakker de forbi hinanden.

Men man skal ikke kun have medlidenhed med hende, som man i starten af bogen måske let kan forefalde til. Men det er der ikke grund til, hun bliver en stærk pige igennem romanen, det ser man tydeligt da hun på et tidspunkt “slår hånden” af sin egen søster.

Efterhånden som handlingen skrider frem kommer der flere og flere oplysninger frem om Frederiks “hemmelige sider”, så man på en eller anden måde kommer til at nære sympati for ham. Og får en forståelse af ham.

En bog jeg varmt kan anbefale man læser, fordi man bliver oplyst af at læse den, samtidig med man får en god historie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter